A doua zi de miercuri din luna octombrie a fiecărui an marchează Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor Naturale. Aceasta se sărbătoreşte în scopul conştientizării indivizilor şi comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalităţile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea. Mai mult de 250 milioane de oameni pe an sunt afectaţi de catastrofele naturale, cu o treime mai mult faţă de ultimii zece ani. În 2006, Crucea Roşie s-a confruntat cu 482 de dezastre, faţă de 278 în 2004. Numărul inundaţiilor a crescut de la 54 la 121. Numai în 2007, organizaţia a făcut faţă la mai mult de 100 de inundaţii.
Studiile efectuate la nivel mondial arată că numărul oamenilor care vor avea de suferit de pe urma dezastrelor naturale va creşte cu 50% până în 2015 şi va ajunge, astfel, la 375 de milioane de persoane. Avertismentul vine din partea organizaţiei umanitare Oxfam.
România se afla printre statele care prezintă un risc foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, într-un clasament al ONU din anul 2010. Organizaţia mondială a publicat, la Geneva, o listă cu 200 de ţări şi teritorii care se situează la polii riscului de producere a unor dezastre naturale, de la cel mai ridicat, până la aproape nul. Potrivit Strategiei Internaţionale a Naţiunilor Unite pentru Reducerea Dezastrelor (UNISDR), ţările cu cel mai mare risc de mortalitate, respectiv de categorie 9, sunt Bangladesh, China, Columbia, India, Indonezia şi Myanmar. România este unul dintre statele care prezintă un risc foarte ridicat de producere a unor dezastre naturale, pe acelaşi loc cu Afganistanul, Guatemala, Iranul, Pakistanul, Peru, Filipine şi Uzbekistan. La polul opus, cu un risc de categorie 1, considerat neglijabil, se află teritorii precum Groenlanda şi insulele Wallis şi Fotuna.