Home Politic Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor Istorice sărbatorită de către Tinerii Conservatori din Argeș

Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor Istorice sărbatorită de către Tinerii Conservatori din Argeș

de Dan Badea
110 vizualizări

Propusă de către ICOMOS şi adoptată de UNESCO în 1983, Ziua mondială a monumentelor și siturilor istorice se marchează anual pe 18 Aprilie şi are, deja, o lungă tradiţie în atragerea interesului publicului, atât asupra diversităţii patrimoniului mondial cât şi a vulnerabilităţilor sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare şi conservare. Și în acest an, douăzeci de tineri conservatori piteșteni au trecut în revistă această sărbătoare, vizitând chiar în ziua de Florii, o parte din monumentele reprezentative ale Argeșului.

Astfel, excursia a debutat la mânăstirea de la Corbii de Piatră, atestată documentar, la 23 Iunie 1512, așezată în inima unei misterioase și extrem de timpurii vetre ascetice românești, despre care tinerii conservatori au aflat că „atributele stilistice, calitatea picturii rupestre, însoțite în exclusivitate de inscripții grecești, coroborate cu știrile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului în primele decenii ale sec. XIV, datare prin care Corbii de Piatră este locașul cu cea mai veche pictură din Țara Românească”.

După un scurt popas pe malul lacului din Nucșoara și un picnic necesar, în poienele ce străjuiesc Comuna Mușetești, micii conservatori au ajuns la Mânăstirea Robaia, sfânt lăcaş de închinăciune sub hramul Sf. Mucenic Gheorghe – ale cărui începuturi sunt corelate temporal, în tradiţia locală, cu întemeierea primei mitropolii a Ţării Româneşti, în anul 1359 la Curtea de Argeş.

Din acest periplu nu putea lipsi probabil cel mai cunoscut Monument al Argeșului și anume Mânăstirea de la Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab (15121517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumați.

Mânăstirea Tutana, așezată la marginea satului cu același nume, a fost următorul obiectiv căruia tinerii conservatori i-au trecut pragul. Aceștia au aflat că „perioada dintre sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul celui de al XV-lea, reprezintă momentul zidirii Tutana, cu arhitectura asemănătoare celei de la Vodița, Tismanei și Bisericii Stelea din Târgoviște. În anul 1988 Mânăstirea Tutana este trecuta în lista monumentelor istorice și de artă”.

Ultima oprire a fost la Izvoarele de leac, situate în satul Vâlcelele-Crâmpotani, comuna Merișani, care poartă hramurile “Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” și “Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. Localnicii povestesc despre apa din zona, despre vindecarea unor boli de piele sau ale aparatului digestiv, despre revenirea din paralizie și chiar despre vindecarea cancerului. Legenda spune că insuși Mircea cel Batran s-a retras, în timpul unei lupte, la aceste izvoare, unde apele au intărit și energizat pe ostenii săi, biruind apoi oastea lui Baiazid. „Încercăm din răsputeri să ținem viu în conștiința tinerilor noștri, spiritul și sentimentul național. Acest periplu a fost dealtfel startul într-un proiect pe care l-am lansat impreună cu Organizația Femeilor Conservatoare din Argeș, denumit generic IMPLICĂ-TE PENTRU DRAGOSTEA DE ȚARĂ !!!”, a declarat Adrian Bughiu, Președintele TC Argeș.

Sfârșitul lunii, îi va găsi pe tinerii conservatori argeșeni, la Complexul Dunărea din Eforie Nord, unde, alături de colegii din celelalte filiale județene vor demara proiectul național “Luna mai – luna de luptă împotriva drogurilor”, coordonat de către dl. Deputat Tudor Ciuhodaru.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00