Începând de astăzi, 1 septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte cereri de finanţare pentru prima împădurire a terenurilor agricole (Măsura 221) şi pentru proiecte care prevăd lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor (Măsura 125, Submăsura 125 c).
Astfel, în perioada 1 – 30 septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte la sediile Oficiilor Judeţene, cereri de finanţare pentru investiţii în Măsura 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole”, solicitanţii având la dispoziţie pentru finanţarea proiectelor în acest domeniu, 99.537.781 de euro.
De asemenea, tot începând cu prima zi a lunii septembrie şi până la 31 octombrie se primesc proiecte pentru „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor” (Măsura 125, Submăsura 125 c). Fondurile nerambursabile disponibile pentru investiţiile aferente submăsurii 125 c sunt de 62.500.000 de euro.
Din fondurile disponibile pentru ambele măsuri de investiţii, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat, iar 80% finanţarea Uniunii Europene.
Atât pentru „Prima împădurire a terenurilor agricole”, cât şi pentru „Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor”, proiectele se pot depune zilnic, la Oficiile Judeţene ale APDRP, între orele 9 şi 14:00, în ultima zi pentru depunere, 30 septembrie 2011 pentru Măsura 221, respectiv, 31 octombrie 2011 pentru Submăsura 125 c, depunerea se face până la ora 12:00.
INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Implementarea Măsurii 221 are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.
Pentru Submăsura 125 c, fondurile pot fi solicitate de către comune şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva (RNP) pentru investiţii eligibile precum refacerea sistemului de diguri, a albiilor pâraielor, a bazinelor de acumulare, a structurilor de oprire a scurgerilor de apă. De asemenea, prin această submăsură, sunt finanţate şi investiţii în reţeaua de canale, a stăvilarelor cu rol de atenuare a viiturilor, consolidarea terenurilor cu risc de alunecări de teren, lucrări de desecare pentru eliminarea excesului de apă survenit în urma inundaţiilor, lucrări de corectare a torenţilor.