După ce scandalurile privind alimentația publică au luat amploare, directorul Direcției Județene Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DJSVSA), Daniel Lupu a ținut să declare că toate acestea nu sunt decât informații eronate, care nu fac altceva decât să destabilizeze piața de export, dar și prețurile și implicit, profitul fermierilor. În legătură cu problema laptelui infestat cu aflatoxină, Lupu a declarat că în județul nostru nu există astfel de probleme, însă mai apoi, a precizat că rezultatele testelor nu au sosit încă.
Conform declarațiilor directorului DJSVSA, în județul Argeș, există 2 ferme de vaci, 4 fabrici de procesare a laptelui, precum și 7 automate pentru lapte, fiind executate controale la toate acestea.
Daniel Lupu consideră că această campanie de deteriorare de imagine au consecințe grave asupra pieței de lapte din țara noastră, în ultimul timp fiind sesizate scăderi de preț. „Aceste scandaluri nu fac altceva decât să afecteze piața de lapte din țară, astfel că prețurile au scăzut semnificativ, la fe ca și profiturile fermierilor. Este doar o încercare de destabilizare a pieței. Sunt alte state care au anumite interese în schimburile intracomunitare” a precizat Lupu.
Cu toate acestea, directorul DJSVSA afirmă că, în opinia sa, produsele lactate sunt printre cele mai bune din Uniunea Europeană, fie că vorbim despre calitatea și gustul acestora, fie că vorbim chiar despre aspectul ambalajului. Lupu a continuat cu faptul că și serviciile Sanitar-Veterinare și Sănătatea Alimentelor sunt cotate ca fiind de calitate în rândul țărilor europene.
Carnea de cal – tentativă de fraudă și nu amenințare la alimentație sănătoasă
Referitor la o altă problemă dezbătută pe larg în presa națională, acea a cărnii de cal etichetată greșit , drept carne de vită, directorul DJSVSA, Daniel Lupu a precizat că nu este sub nicio formă o amenințare la alimentația sănătoasă a cetățenilor, ci doar o tentativă de fraudă, dat fiind faptul că prețul cărnii de cal este mai mic decât cel al cărnii de vită. „Carnea de cal este comestibilă și nu există niciun pericol pentru consumatori. Problema stătea în încercarea de a păcăli cumpărătorii și de a vinde un tip de carne inițial ieftin, la un preț mult mai mare” a afirmat Daniel Lupu.