Home Fapt divers A murit cel mai în vârstă veteran de război din Argeș. Bărbatul a fost și deținut politic

A murit cel mai în vârstă veteran de război din Argeș. Bărbatul a fost și deținut politic

de Argeseanul
56 vizualizări

Duminică a fost înmormântat cel mai în vârstă veteran de război din Argeș și al doilea cel mai vârstnic român, Alexandru Zamfirescu. Acesta împlinise 108 ani pe 23 iulie, doar Ioan Lascău depășindu-l ca vârstă, aniversând 108 ani pe 25 februarie.

Alexandru Zamfirescu a luptat în linia întâi în Al Doilea Război Mondial, fiind încurajat, la un moment dat, chiar de mareşalul Ion Antonescu. Dumincă, familia, apropiaţii, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Argeş, col. rtr.Ţânţarcu Alexandru, şi preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi  (A.M.V.V.D.) Argeş, adj. pr. r. Dan Arsenescu l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Zamfirescu, membru de prim rang al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Argeş.

De ziua lui de naştere, domnul Zamfirescu era foarte lucid. Ne-a povestit cu lux de amănunte întâmplări de pe front. El avea gradul de sergent. A luat parte la luptele de pe dealurile de la Octeabri, Ucraina; numele localităţii m-a şocat, fiindcă pe acelaşi front a luptat şi tatăl meu… În urma acestor lupte a fost cucerit, la 8 octombrie 1941, oraşul Odesa. Domnul Zamfirescu mi-a povestit că aici a fost trimis într-o misiune de recunoaştere, pe un deal din această zonă. Aici a fost capturat de doi ostaşi români. Dus la comandamentul trupelor din zona respectivă, le-a explicat comandanţilor care este misiunea sa, respectiv să stabilească o legătură între această unitate şi unitatea vecină din care făcea el parte. Aici se afla şi mareşalul Ion Antonescu; după ce l-a ascultat, acesta l-a felicitat şi i-a strâns mâna, iar domnul Zamfirescu a fost foarte mândru de acest fapt. Veteranul nostru a mai zis că mareşalul Antonescu este unul dintre cei mai mari patrioţi români. Regretă şi condamnă faptul că Regele Mihai l-a arestat şi l-a predat ruşilor…”, spune profesorul Radu Gava, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” – Argeş.

După ce a luptat pe frontul de Est, Alexandru Zamfirescu a fost deţinut politic în mai multe închisori comuniste, petrecând în total 13 ani în detenţie, între 1959 şi 1972

Sursa: adevarul.ro

Facebook Comentarii

Pe aceeași temă

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00