În perioada 14 aprilie – 16 mai 2014, la nivelul judeţului Argeş s-a desfăşurat acţiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apei în condiții de precipitații abundente și creșteri de debite. Echipele de control au fost constituite din reprezentanţi ai ABA Argeş Vedea, ISUJ Argeş şi GNM – CJ Argeş. Acţiunea de verificare s-a finalizat prin procese verbale (la sediul fiecarei primării) în care s-au semnalat deficienţele constatate, măsurile necesare remedierii, precum si reponsabilii şi termenele de indeplinire a măsurilor. În urma verificării din teren s-au constatat următoarele :
– în majoritatea localităţilor starea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale era corespunzătoare în proporţie de 80 % ;
– în localitățile Ciomagești, Costești, Hartiești, Izvoru, Nucșoara, Uda șanturile și rigolele erau 50 % colmatate. În toate zonele în care s-a constatat colmatarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale s-a dispus autorităţilor locale decolmatarea acestora şi întreţinerea, dându-se termen până la finalul lunii iunie pentru îndeplinirea măsurilor.
– depozite de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă sau în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor. Cantități mai mari de material lemnos au fost la Aninoasa – 41 mc, Berevoiesti – 33 mc, Bughea de Sus – 62,5 mc, Dambovicioara – 30 mc, Titeşti – 49 mc, Vladesti – 33 mc. – TOTAL 652,2 mc.
PLAN DE MĂSURI :
– salubrizarea zonelor în care au fost constatate depozitări necontrolate de deşeuri menaje. Termen : aprilie – iunie 2014.
– decolmatarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale în vederea asigurării scurgerii normale. Termen : aprilie – iunie 2014.
– îndepărtarea materialului lemnos de pe formaţiunile torenţiale sau de pe malurile cursurilor de râu. Termen: aprilie – iunie 2014.
– decolmatarea secţiunilor de scurgere a podurilor şi podeţelor unde s-au constatat diverse obstacole. Termen: aprilie – iunie 2014.
– menţinerea stării de curăţenie pe malurile şi pe cursurile de râu, formaţiunile torenţiale, secţiunile podurilor şi podeţelor, etc. Termen: permanent.
În perioada următoare, după expirarea termenelor acordate, vor fi verificate prin sondaj localităţile în care au fost dispuse măsuri pentru salubrizarea cursurilor de apă şi a malurilor acestora.