A fost declarată epidemie de gripă în România. Până acum s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri de gripă, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor, anunță Adevărul.

18 decese au fost înregistrate în acest sezon, opt dintre aceste survenind numai în ultima săptămână. Anul trecut a fost declarată epidemia după ce şi-au pierdut viaţa 48 de români.   În ultima săptămână au fost raportate 7.022 de gripă la nivelul întregii ţări, un număr aproape dublu faţă de cele raportate în săptămâna precedentă (3.645) şi faţă de cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (3.455 cazuri).   Ultimele două persoane care au decedat din cauza gripei sunt un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09.   Epidemia nu duce automat la închiderea şcolilor, susţin  specialiştii care mai explică faptul că trebuie să ţinem cont de nişte sfaturi pentru a nu ne îmbolnăvi.

Câte şcoli sunt închise

Suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ din ţară din cauza gripei afectează, în prezent, 9.637 de elevi, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care a precizat că această cifră nu reprezintă numărul copiilor bolnavi.   Sunt vizate unităţi şcolare din 12 judeţe şi Bucureşti:   judeţul Alba – cinci unităţi de învăţământ închise integral şi două parţial; judeţul Argeş – trei unităţi de învăţământ închise parţial; Bucureşti – două unităţi de învăţământ închise integral şi 65 parţial; judeţul Constanţa – două unităţi de învăţământ închise parţial; judeţul Cluj – şapte unităţi de învăţământ închise parţial; judeţul Giurgiu – două unităţi de învăţământ închise integral; judeţul Iaşi – o unitate de învăţământ închisă integral şi trei parţial; judeţul Ilfov – două unităţi de învăţământ închise integral şi trei parţial; judeţul Olt – o unitate de învăţământ închisă parţial; judeţul Sălaj – o unitate de învăţământ închisă parţial; judeţul Sibiu – două unităţi de învăţământ închise parţial; judeţul Suceava – două unităţi de învăţământ închise integral şi cinci parţial; judeţul Teleorman – o unitate de învăţământ închisă parţial.

  Cum te fereşti de gripă

Sfaturile specialiştilor, recomandate public de Ministerul Sănătăţii: Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare; Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului; Evitarea aglomeraţiilor şi limitarea organizării de evenimente; Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secţiile cu risc Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;  

Facebook Comments
Articolul precedentBCMU FC Argeș, victorie la Focșani
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here