Alina Gorghiu: Locul Republicii Moldova este lângă România, împreună … ca părți ale Europei unite!

În acest week-end a avut loc ședina comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova. Mai jos regăsiți discursul vicepreședintelui Senatului, Alina Gorghiu:

„Această ședință comună a Parlamentelor R. Moldova și României are loc într-un moment de cotitură pentru întreaga Europă. Cele mai dificile momente din ultimul secol.
În vremurile acestea grele, la conducerea țării aveți o femeie, un lider inspirațional, aveți un leadership format din multe femei – cetățene puternice, cu o reprezentare de peste 40% a femeilor în Parlamentul R. Moldova. Și v-ați descurcat de minune în aceste condiții.

Din inimă vă felicit pentru veștile primite ieri …  pentru pașii foarte mari realizați pe calea integrării europene!
Parlamentul European a cerut recent acordarea statului de stat candidat Republicii Moldova … și Comisia Europeană a recomandat același lucru!
Decizia favorabilă bate acum la ușă!!!

Un adevăr simplu este consfințit astăzi, la aceasta ședință reunita. Și este singurul lucru care va rămâne în mințile noastre la finalul acestei ședințe: FĂRĂ VOI, FARA REPUBLICA MOLDOVA, UNIUNEA EUROPEANĂ NU ESTE ÎNTREAGĂ!

Locul Republicii Moldova este lângă România, împreună … ca părți ale Europei unite!

Meritul pentru toate acestea revine în primul rând cetățenilor care au acordat mandatul de a conduce țara forțelor politice pro-europene, unor lideri precum președinta Maia Sandu … colegelor și colegilor dumneavoastră… care au dus o luptă politică grea, dar au știut apoi să onoreze încrederea celor care i-au votat. Ați generat schimbarea și ați realizat reformele prin care țara a ajuns atât de aproape de un obiectiv de care se vorbește de decenii: ocuparea locului pe care îl merită în familia europeană.
Ne bucurăm foarte mult că argumentele promovate constant de România în susținerea acordării acestei perspective europene pentru Republica Moldova au contat și ele! Ați avut și sunt sigură că știți asta Președintele României, dl Klaus Iohannis, și în toți oficialii români susținători constanți și vă asigur că așa vor rămâne lucrurile și de aici înainte!!!
Aveți toată admirația Europei pentru modul în care vă descurcați, inclusiv în vremurile acestea, de război. Empatia voastră pentru refugiați, tenacitatea voastră de a vă susține cauza, iar mai presus de toate…maniera elegantă prin care reușiți să ne faceți pe fiecare dintre noi să vă susținem cauza este extraordinară de a deveni parte a Uniunii Europene.
Da … momentul acesta de criză pe toate planurile nu este doar despre pragmatism politic, despre demascarea crimelor și atrocităților sau despre obligația comunității internaționale de a face astfel încât criminalii să plătească pentru faptele lor … Este și despre omenie, despre solidaritate, despre reziliență.
La fiecare pas pe care îl veți face, România va fi acolo pentru a sprijini R. Moldova. Iar asta e o promisiune care nu vine doar de la oamenii politici, ci de la toți cetățenii românii…

Politic, R. Moldova se va bucura mereu de sprijin transpartinic în Parlamentul României. R. Moldova este menționată în aproape toate capitolele de guvernare din programul Executivului de la București. Și am încredere că Rezoluția Comună a celor două Parlamente, care va fi adoptată astăzi, va reflecta două adevăruri de neclintit: În primul rând, cooperarea noastră este orientată spre viitor. Și doi, singurul viitor pentru Republica Moldova este în Uniunea Europeană. Mulțumesc.”

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.