Alina Gorghiu, mesaj de Ziua Imnului Național

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului României, a susținut astăzi un discurs, cu ocazia Zilei Imnului Național.

„Suntem la 174 ani de la momentul primei intonări a imnului ”Deșteaptă-te, române”.Și am convingerea că unele dintre cele mai frumoase momente de după 1989 au fost decretarea cântecului „Deșteaptă-te române” ca imn al statului român și proclamarea zilei de 29 iulie ca „Ziua Imnului Național al României”.  Mai ales că, ani la rând, în perioada comunistă, acest cântec a fost interzis.

Doamnelor și domnilor,

Avem datoria să nu uităm ce au însemnat acești 174 de ani! Să cinstim memoria înaintașilor noștri.

Și să apreciem parcursul României de astăzi, la care un rol covârșitor l-a avut integrarea europeană și euro-atlantică, parteneriatele noastre strategice și guvernarea responsabilă. Avem statut de aliat solid, activ și angajat, pentru că am știut să respectăm  angajamentele asumate. Da, traversăm o perioadă complicată, cu multiple crize, dar știu că o vom depăși și se va consemna în istoria vremurilor actuale că am păstrat direcția bună.

Important este să avem fixat bine că libertatea popoarelor se câștigă greu și este un bun de mare preț. Tocmai de aceea, agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei trebuie condamnată și sancționată.

Fiecare popor trebuie să aibă libertatea de a-și alege destinul și aliații, fiecare nație trebuie să aibă libertatea de a merge pe calea democrației.

Dar această sărbătoare este și despre viitor! Suntem datori să ne unim forțele, să fim solidari în tot efortul care trebuie depus pentru a face față provocărilor majore care vor mai veni. Și pentru îndeplinirea idealurilor acestui popor.

Sărbătoarea de astăzi îmi amintește emoțiile trăite de fiecare dată când aud imnul cântat la festivitățile de premiere pentru campionii români. Sau când văd cum diaspora vibrează la intonarea imnului de stat mai mult decât la orice altceva. Sau atunci când este intonat la ceremoniile oficiale.

Stimate doamne și stimați domni,

Sunt mândră de imnul țării mele, sunt mândră că aparțin acestui neam.Prețuiți imnul nostru, respectați-l cu faptele voastre și fiți mândri de el. „Deșteaptă-te române” este unic și este al nostru, al tuturor românilor” , a transmis președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, în Piața Tricolorului, cu ocazia Zilei Imnului Național.

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.