Cand aud termenul „presiune diferentiala”, unele persoane nu stiu incotro sa isi indrepte atentia. Fiind un termen destul de tehnic din aria stiintelor exacte, poate fi putin greu de descifrat. Cu toate acestea, termenii, in sine, pot fi dedusi de catre oricine. Practic, presiunea diferentiala se refera la diferenta de presiune intre doua puncte date. Este un tip de presiune masurata in diferite industrii folosind senzori de presiune diferentiala.
Exista 3 tipuri de presiune: diferentiala, de masura si presiune absoluta. Dar unde si cum te folosesti de aceste tipuri de presiune? Si de ce trebuie sa cunosti presiunea diferentiala dintre 2 lucruri?
4 momente in care este nevoie de masurarea presiunii diferentiale
Masurarea presiunii diferentiale depaseste masurarea obisnuita a presiunii. Intr-adevar, acest tip de masurare a presiunii este mijlocul prin care multe industrii monitorizeaza conditiile filtrelor cu care lucreaza, nivelul lichidelor sau debitul acestora. Pe site-ul celor de la ellab.ro vei gasi transmitatori pentru masurarea presiuni diferentiale, a debitului de aer sau a nivelului de CO2, in functie de ceea ce ai tu nevoie.
· Monitorizarea filtrelor – Aceasta este cea mai obisnuita situatie pentru monitorizarea presiunii diferentiale. Se utilizeaza pentru filtrele industrial de ulei. Se monitorizeaza, de asemenea, filtrele de aer in turbinele cu gaz si, totodata, se monitorizarea filtrele in instalatiile de apa/ape uzate. Pe masura ce filtrele se infunda, presiunea diferentiala creste.
· Masurarea nivelului de lichid – Intr-un vas deschis in care nimic nu este presurizat, un simplu manometru este suficient pentru a calcula nivelul lichidului. Dar intr-un rezervor etans substante lichide si gazoase, singura modalitate de a monitoriza acel nivel de lichid este de a diferentia partea de joasa presiune (gaz sau vapori) din partea de inalta presiune (lichid).
· Masurarea debitului – Un element de curgere primar, cum ar fi o placa cu orificii sau o duza de curgere de inalta precizie, creeaza o anumita constrictie cu un diametru mai mare in amonte si unul mai mic in aval. Aceasta constrictie, intr-o teava, determina o cadere de presiune proportionala cu patratul acelui debit. Folosind ecuatia lui Bernoulli, se poate lega presiunea diferentiala a fluidului cu viteza de curgere a acestuia. Astfel, combinatia dintre un manometru diferential si un element de debit primar creeaza un debitmetru fiabil.
· Monitorizarea caoului de foraj – In sistemele hidraulice, sunt manometre care masoara presiunea motorului care alimenteaza cutia de viteze. Acest lucru se intampla prin masurarea simultana a presiunii atat pe partea de presiune propriu zisa, cat si pe partea de retur a echipamentului in timpul functionarii. Masurand aceasta presiune, manometrul calculeaza forta ce cauzeaza rotatia pe care o genereaza motorul hidraulic.
In concluzie, aplicabilitatea monitarizarii presiunii diferentiale se poate observa cu usurinta in cateva situatii. Insa pentru a ajunge sa fie folosit acest principiu, este important sa fie inteles pe deplin. Nu exista, pana in momentul de fata, un mecanism, o aplicatie, o forta sau un principiu fizic pe care sa il poti utiliza la capacitate maxima daca nu l-ai inteles. Asadar, acum ca stii domeniile in care este nevoie de cunoasterea presiunii diferentiale, nu mai ramane decat sa te informezi corect si riguros inainte de a aplica acesta masuratoare si acest principiu acolo unde ai nevoie pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Sursa foto: shutterstock.com