Anul trecut a fost primul din ultimul deceniu în care județul Argeș a pierdut supremația provinciei la capitolul exporturi. Până în anul 2015, după București și Ilfov județul Argeș ocupa podiumul exportatorilor la nivel național, în special datorită Uzinei Dacia și a industriei conexe. Din 2016, Argeșul a fost detronat de Timiș, județul din vestul țării având ca bază a exportatorilor grupul continental. Diferența nu este foarte mare în favoarea județului Timiș,bănățenii exportând, anul trecut, bunuri de 5,9 miliarde de euro, în timp ce Argeșul a exportat de 5.79 miliarde euro.

La nivel de agenți economici, Dacia rămâne cel mai important exportator al României.

Economia românească a avut anul trecut 22.000 de companii cu activităţi de export şi 83.000 de firme care au derulat activităţi de import, potrivit datelor INS, datele de la vârful clasamentului arătând că în 30 de judeţe cel mai mare expor­tator s-a aflat şi pe prima poziţie în topul importa­torilor.

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri, este şi cel mai mare exportator, dar şi cel mai mare importator din judeţul Argeş. Produ­cători de componente auto precum Autoliv, Continental, Delphi, Leoni sau TRW urmează acelaşi model, care este respectat şi în industrie de Arctic Găeşti sau Mittal Galaţi, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la INS.

Datele centralizate de ZF pe baza infor­ma­ţiilor trimise de INS arată că 266 dintre cei mai mari 500 de exportatori se află şi în top 500 im­por­tatori, un clasament condus tot de Auto­mobile Dacia. Constructorul auto este urmat în topul importatorilor de două companii pe­tro­liere, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here