Ultimii ani, în special 2012, au fost presăraţi cu multe evenimente negative pentru ţara noastră. Fie că vorbim despre crize economice, sau despre cele politice, greul încă nu a trecut, cetăţenii având de suportat un an 2013 mult mai greu, ce a debutat cu o nouă serie de scumpiri.
În contextul în care întreaga Europă şchioapătă din cauza crizei economice mondiale, începutul anului 2012 a debutat cu o manifestaţie a sute de oameni ce au ales să iasă în frigul lunii ianuarie în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de conducerea de la acea vreme. Cauza care a declanşat manifestaţiile a fost un conflict între preşedintele Traian Băsescu şi Raed Arafat, acum secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dar în special măsurile luate de guvernul Boc de reducere a salariilor şi pensiilor.
Dacă până la începutul lui 2012 România stătea slab din punct de vedere economic, lucrurile au mers şi mai prost de la jumătatea anului. Leul a început să se deprecieze ameninţător, moneda euro ajungând de la media pe luna ianuarie de 4,34 lei, până la media pe luna iulie de 4,54 lei sau 4,55 în luna octombrie.
Actualul premier, Victor Ponta, a declarat săptămâna trecută că bugetul României pe anul 2013 va fi de 46 miliarde de euro, însă cheltuielile vor ajunge la 49 de miliarde, ceea ce înseamnă că vom avea un deficit bugetar de 3 miliarde. Priorităţile guvernului vor fi pensiile, cu un buget total de 11,2 miliarde de euro şi salariile, cu un buget total de 10,2 miliarde de euro, iar pentru serviciile de asigurări şi asistenţă socială, va fi alocată cea mai mare sumă, în valoare de 16,5 miliarde de euro. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta afirmă că nu se va putea face o mărire a pensiilor şi a salariilor.
Argeşenii au însă o veste bună: chiar dacă mulţi au încercat şi au reuşit să ne distrugă industria, judeţul nostru este printre primele din ţară la creştere economică în anul 2012. Argeşul se situa pe locul 4 în 2012 în ceea ce priveşte PIB-ul, cu o valoare de 8.149 PIB de euro pe cap de locuitor, fiind întrecut doar de judeţele Timiş (9.768), Ilfov (11.238) şi de capitală (15.454). Conform INSSE Argeş, judeţul nostru a înregistrat o scădere a indicilor producţiei industriale în ultima perioadă a anului, faţă de prima, cu valori de 109,3% în luna ianuarie, 113,2 %, în luna aprilie, 78,3%, în luna iunie, 80,1 %, în luna august, urmând ca în luna octombrie să se ajungă la 90,3 %.
Cea mai puternică unitate industrială a Argeşului, dar şi a ţării, Uzina de Automobile Dacia de la Mioveni, în anul 2011 a reprezentat 2,9% din PIB-ul la nivel naţional, cu o cifră de afaceri de 3,9 miliarde de euro, livrând automobile cu o valoare totală de 2,18 miliarde de euro.
Din punct de vedere al ratei şomajului, Argeşul se situează undeva pe la mijlocul clasamentului pe judeţe, ocupând poziţia 22 cu un procent de 5,35 %. Conform datelor AJOFM Argeş, în luna decembrie a anului 2012, rata şomajului a fost cea mai mare, fiind de 6,37 %, mai mare decât a lunii noiembrie (6,01 %) şi mai mare decât a lunii decembrie a anului 2011 (5,58%).
Din ianuarie 2013, vom avea mai multe scumpiri
Argeşenii, dar şi cetăţenii din întreaga ţară vor fi supuşi unei provocări mari pentru anul 2013, care a debutat cu o serie de scumpiri ce îi va pune, cu siguranţă, în dificultate. Astfel, din 1 ianuarie 2013, preţul energiei electrice va urca cu 10%, însemnând că la o factură de 40 de lei, aferentă consumului de 100 KW, preţul va urca cu 4 lei.
Şi preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce cu 10% în 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anunţat de ANRE.
De anul acesta, viciile se plătesc mai mult. Accizele, plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, vor urca anul acesta în primul rând ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în acest an, de 4,3001 lei/euro.
În ceea ce priveşte o creştere în 2013 a taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia cumulată pentru perioada 2010-2012, Guvernul a aprobat în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care dă dreptul primarilor să hotărască dacă impozitele şi taxele locale vor fi majorate. Primăria Piteştiului a decis sâmbătă, 12 ianuarie, ca taxele şi impozitele să rămână la aceeaşi valoare ca şi în 2012.
Deşi economia Argeşului este într-o situaţie deloc proastă, aşa cum v-am prezentat mai sus, lucrurile pot lua o turnură urâtă dacă autorităţile, dar şi conducerea la nivel naţional nu vor face o prioritizare şi nu se vor lua măsurile necesare de îmbunătăţire, sau măcar de menţinere a economiei. Până atunci, argeşenii, dar şi românii vor trebui să se descurce cum pot, rămânând ca cei din conducere să se gândească, într-un final, şi la noi.