Azi, tinerii sunt expuși la nenumărate pericole în viața de zi cu zi. Lumea este din ce în ce mai digitalizată și interconectată, iar tentațiile vin sub diverse forme, care mai de care mai nebănuite. Acestea pot fi extrem de dăunătoare psihicului, dar și fizicului tinerilor de azi, sensibilizându-i și traumatizându-i, lăsându-le răni adânci care o să-i urmărească toată viața. În articolul de azi o să discutăm despre câteva dintre acestea și cum le poți face față.
Iată 3 dintre cele mai nocive tentații la care sunt expuși tinerii în zilele noastre și de ce ar trebui să se ferească de ele:
- Consumul de substanțe interzise
Consumul de droguri și alcool, dar și tutun sau țigări electronice, este una dintre cele mai periculoase tentații la care sunt expuși tinerii. Sub presiunea grupului sau din dorința de a experimenta, mulți adolescenți se lasă atrași de ideea de a consuma substanțe interzise. Pe lângă faptul că acestea sunt extrem de periculoase pentru sănătatea fizică, ele pot avea și urmări grave asupra psihicului celor de sub 18 ani. Ele pot duce la dependență și pot afecta drastic performanțele școlare și relațiile personale. Alcoolul, de exemplu, poate fi ușor procurat în țara noastră chiar și de către minori, iar consumul acestuia poate fi văzut ca o metodă de a socializa sau de a face față stresului. În realitate, abuzul de alcool poate conduce la comportamente periculoase și la dezvoltarea unor afecțiuni cronice. De asemenea, lichidul pentru țigări electronice cu nicotină pe merlin.ro poate fi văzut ca un înlocuitor mai atractiv al țigărilor clasice din cauza gamei diverse de arome. Tot mai mulți copii de vârste fragede cad în plasa țigărilor electronice fără a fi conștienți de potențialele riscuri.
- Dependența de tehnologie și rețelele sociale
Tinerii de azi sunt generația care a crescut cu telefonul în mână, lucru ce a venit la pachet cu multe avantaje, dar și dezavantaje. Dependența de tehnologie, în special de rețelele sociale, poate duce la probleme cum ar fi anxietatea, depresia și izolarea socială. Platformele de social media creează un spațiu unde tinerii pot fi ușor influențați de idealurile nerealiste ale altora. Pe lângă comparațiile din viața reală cu ceilalți adolescenți, aceștia sunt supuși unui stres mult mai mare deoarece sunt expuși la mult mai multe persoane care duc aparent o viață ideală. În plus, dependența de tehnologie poate afecta capacitatea de concentrare, performanța academică și poate duce la un stil de viață sedentar, cu consecințe grave asupra organismului.
- Presiunea de a se conforma normelor sociale
Presiunea socială este o altă tentație nocivă care poate afecta negativ dezvoltarea sănătoasă a tinerilor. Aceasta se poate regăsi în diverse feluri, de la nevoia de a avea un anumit aspect fizic, până la presiunea de a se conforma unor standarde de comportament, relații sau succes material. Această presiune poate duce la pierderea identității personale și la luarea unor decizii care nu reflectă adevăratele dorințe sau valori ale unui om sănătos. Astfel, există nenumărate cazuri de bullying, hărțuire sau alte diverse comportamente antisociale, în încercarea de a fi acceptat de un anumit grup. În final, adevărata fericire nu se va cunoaște niciodată prin acest gen de comportamente sau grupuri de prieteni, iar acestea nu vor face decât să aducă și mai multă suferință.
Așadar, consumul de substanțe dăunătoare, dependența de tehnologie și presiunea socială sunt doar câteva dintre pericolele cu care se confruntă tinerii în ziua de azi. Poți combate toate acestea doar prin educație, afecțiune și crearea unui mediu de viață sigur și sănătos.