Munca la serviciu îți ocupă o mare parte din timp și, cu toate acestea, ești permanent energic sau dornic de a-ți menține relațiile de colaborare. Te întrebi cum să ai o strânsă legătură cu oamenii în timp ce muncești? Depinde de tine și de felul tău de a fi, însă cheia succesului poate fi reprezentată de o comunicare eficientă și eficace, de seriozitate și de sinceritate în relația cu oamenii.
Alege-ți cu atenție colaboratorii!
Atât în mediul de afaceri, cât și în instituțiile publice sunt necesare compartimente sau persoane care sunt menite să promoveze o imagine pozitivă sau să stabilească o bună comunicare intrainstituțională și interinstituțională. De aceea se poate spune că relațiile de colaborare încep din cadrul propriei instituții și se continuă în afara acesteia, cu instituțiile sau cu firmele partenere. Dacă nu se respectă principiile de bază ale colaborării interpersonale, este posibil să nu mai fii căutat și să îți fie foarte greu până înțelegi de ce!
Ai răbdare când vorbește cineva sau îl întrerupi, fără să îl asculți până la capăt?
De fiecare dată când vorbesc două persoane este bine, conform unui principiu al dialogului, să nu intervii. Aștepți să termine și, dacă este esențială intervenția ta, poți spune ce ai de transmis. În cazul în care te afli într-un cerc cu mai multe persoane este bine, ca și regulă de comunicare, să-i asculți și numai după ce își expun ideile poți interveni. În caz contrar, pot apărea divergențe din cauza insuficientului respect acordat persoanelor în cauză.
Propui idei pentru a-ți menține relațiile de colaborare și pentru a construi altele noi sau ești individualist?
Cu toate că timpul este insuficient pentru mai multe întâlniri sau pentru activități recreative cu scopul de a consolida relațiile de colaborare, este deosebit de important să se aloce suficiente resurse în vederea menținerii acestor legături strânse, mai ales că se apropie și sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Dacă te gândești cum să îi aduci bucurii unui colaborator oferă un coș cadou de Crăciun de la boutiquecadeaux.ro și vei vedea cât de eficientă poate fi comunicarea cu acesta.
De asemenea, dacă le propui colegilor să jucați „Secret Santa” atmosfera de sărbătoare vă va determina să aveți o productivitate a muncii cât mai sporită într-un microclimat favorabil.
Fie că lucrezi de la birou, fie că lucrezi de acasă te poți implica în toate acțiunile care privesc echipa și poți colabora pentru a evita singurătatea sau individualismul.
Pornești de la prezumția de nevinovăție sau îi găsești pe ceilalți vinovați de neîndeplinirea unor obiective stabilite de comun acord?
Se poate întâmpla, ca în orice domeniu de activitate, să apară greșeli sau erori în realizarea unor sarcini de lucru. Este recomandat să eviți a concluziona fără să cercetezi cauzele și, dacă greșelile se pot remedia, să ajuți la îndeplinirea obiectivului stabilit. Poți să fi greșit chiar tu și, pentru a ieși „bazma curată”, să îi găsești pe ceilalți vinovați, ceea ce este greșit deoarece încalci unele principii morale.
Rămâne deschisă întrebarea: vrei să ai cât mai mulți colaboratori sau să îi menții pe cei existenți? Dacă vrei să ai cât mai mulți, îi poți pierde pe cei existenți, pe când dacă vrei să îi menții este nevoie de perseverență, seriozitate, sinceritate.
În concluzie, munca în echipă nu generează un „motiv pentru a da vina pe ceilalți”, ci este o bună oportunitate de a construi o relație care poate să dureze o viață.
Sursa foto: unsplash.com