La doar 30 de kilometri de Chișinău,  ascunsă printre dealurile Moldovei, se află localitatea Cimișeni, din raionul Criuleni. De aproximativ doi ani, localitatea moldavă este înfrățită cu Bascovul, între cele două comunități stabilindu-se parteneriate dintre cele mai fructuoase. Timp de două zile, echipa noastră a reușit să discute cu cetățeni inimoși ai localității, să le afle câteva dintre probleme și, bineînțeles, să lege prietenii.

Primărița din comună, Valentina Pisarenco, se află la primul mandat, însă cunoaște foarte bine problemele din localitate. În paralel cu activitatea de primar, dumneaei este cadru didactic. Generații de elevi i-au trecut prin mână, mulți dintre ei urmând cursurile unor universități de prestigiu din Moldova și din străinătate. Chiar și acum predă, considerând că meseria de dascăl este cea mai nobilă din lume.

,,După atâția ani, este greu să renunți’’ declară primărița.

Valentina Pisarenco administrează o localitate de 2.800 de locuitori. Cum Republica Moldova este sora României nu numai la lucrurile frumoase, ci și la probleme, mulți dintre locuitori sunt plecați la muncă în străinătate, la fel ca și aceia din dreapta Prutului.

A preluat mandatul de primar în 2015, moment în care s-a lovit de primele probleme.

,,Pentru noi, esențial a fost să rezolvăm problemele legate de infrastructură. Chiar dacă nu este o localitate foarte mare, avem, totuși, foarte mulți copii, o grădiniță mare de modernizat. Dar, știți și dumneavoastră, banii sunt puțini la noi. Prin România, cel puțin în unele locuri, situația s-a mai schimbat’’ ne mărturișește edilul.

Îi explicăm, simplu, că România, în ciuda faptului că face parte de 11 ani din Uniunea Europeană, nu are nici ea infrastructura socială adecvată.

100.000 de dolari, ajutor din partea Bascovului pentru modernizarea grădiniței

Parteneriatul dintre comuna basarabeană Cimișeni și comuna argeșeană Bascov a început la foarte scurt timp după preluarea mandatului de către Valentina Pisarenco. Un parteneriat tânăr, dar cu rezultate concrete pentru cele două comunități. De altfel, în zona primăriei Cimișeni, simbolurile comunei Bascov sunt omniprezente, la fel cum stema Cimișeniului se află mai peste tot prin  instituțiile din Bascov.

,,Avem rezultate concrete ale acestui parteneriat. Ansamblul Casei de Cultură Bascov a susținut un concert la căminul din localitatea noastră. Tot ca activitate a colaborării noastre, am fost prezenți la Ziua Comunei Bascov la sfârșitul verii acestui an, iar schimburile culturale, cel mai probabil, se vor intensifica în următoarea perioadă. Însă, cel mai frumos gest pe care cei de la Bascov l-au făcut pentru noi este un ajutor substantial pentru refacerea grădiniței, o sumă deloc mica, în jur de 1,7 milioane de lei moldovenești, 100.000 de dolari’’ ne-a spus edilul.

Valentina Pisarenco ne-a condus pe un deal, acolo unde se află o grădiniță mare, pentru standardele rurale românești, care la vremea ei era ceva de vis pentru românii din dreapta Prutului.

Construită de autoritățile sovietice la începutul anilor 80, grădinița a fost prevăzută cu piscină, sală de sport, grup sanitar foarte modern pentru standardele de acum 30 de ani și cantină. Ani buni, toate aceste facilități au funcționat la buni parametri. În acei ani, copiii de grădiniță din satele românești din dreapta Prutului, cu mici excepții, își făceau nevoile în bude improvizate din spatele instituțiilor școlare.

,,Deocamdată, nici nu ne gândim să refacem piscina și ce a mai fost, ci să refacem acoperișul, cu ajutorul colegilor de la Bascov, să o izolăm termic și să oferim dotări cât de cât, la capitolele mobilier și instalații’’ ne-a spus, încrezătoare, edilul.

În aceste zile, Consiliul Local Bascov va vota pentru transferarea sumei necesare pentru ca partenerii acestora de peste Prut să își poată termina investiția.

Va urma!

 

Facebook Comments
Articolul precedent”Intră în joc, câștigă-ți sănătatea” își desemnează câștigătorii!
Articolul următorFAZA ZILEI:#Rezista!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here