Agenția de presă „Reuters” a informat (26.01.2024, citând surse oficiale iraniene sub condiția anonimatului) că autoritățile de la Beijing exercită presiuni asupra autorităților iraniene pentru a interveni în stoparea atacurilor rebelilor Houthi împotriva navelor comerciale care tranzitează ruta maritimă comercială din Marea Roșie.
Potrivit unui oficial iranian citat de „Reuters”, practic, în cadrul ultimelor întrevederi dintre oficiali chinezi și cei iranieni Beijingul a transmis autorităților de la Teheran că „dacă interesele noastre (interesele Chinei – n.r.) sunt afectate în orice fel, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra relațiilor comerciale cu Teheranul. Așadar, spuneți-le rebelilor Houthi să dea dovadă de reținere!”. Un alt oficial iranian, familiar cu situația, a declarat că oficialii chinezi le-au transmis oficialilor iranieni că „Beijingul ar fi foarte dezamăgit de Iran dacă atacurile rebelilor Houthi ar viza nave comerciale care tranportă bunuri din China sau care au orice fel de legătură cu China.”
Rebelii Houthi din Yemen, putenic susținuți de Iran, execută atacuri asupra navelor comerciale în zona Mării Roșii în sprijinul grupării teroriste palestiniene Hamas, în războiul din Fâșia Gaza. Atacurile acestora au condus la perturbarea traficului maritim în regiune și a condus la creșterea costurilor pentru transportul pe cale maritimă a produselor și mărfurilor exportate de China către Europa. De zece ani încoace China este cel mai mare partener comercial al Iranului, rafinăriile chinezești, de exemplu, achiziționând peste 90% din petrolul exportat de Iran în anul 2023. Totuși, deși China beneficiază de un preț fooarte bun pentru achiziționarea petrolului iranian, întreaga cantitate de petrol importată de China din Iran, în anul 2023, nu reprezintă decât 10% din necesarul total al Chinei de petrol.