Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restante de 15,99 miliarde lei în contul contributiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate si somaj, conform declaratiilor fiscale, a deciziilor de impunere si a deciziilor de calcul accesorii si obligatii fiscale suplimentare emise de ANAF. Din informatiile declarate în Formularul 112 reiese că la data de 30 septembrie 2017 acesti contribuabili aveau 2.076.097 de angajati. 
Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligatiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodata, 7.237 de angajatori din totalul mentionat anterior se află în insolventă.
Agentia Natională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restantelor la bugetul de stat. Facem mentiunea că pentru contribuabilii în insolventă sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările si completările ulterioare.
De asemenea, ANAF sustine reîncriminarea faptei de retinere la sursă si nevirare a contributiilor sociale, pentru a reduce si simplifica obligatiile de declarare si plată pentru persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator.
Precizăm că pe site-ul ANAF, la adresa https://www.anaf.ro/restante se publică trimestrial lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante mai mari de: 
„a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere; 
d) 15.000 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)”, conform art. 162 din Codul de procedură fiscală coroborat cu prevederile art. I din Ordinul Presedintelui ANAF nr. 590/2017.

De asemenea, reamintim că situatia primilor 500 de debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurări sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 si neachitate până la data publicării poate fi consultată la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/primii500contributii_1_09112017.pdf.

Facebook Comments
Articolul precedentSpectacol-eveniment la Casa de Cultură Bascov, de Sfântul Nicolae
Articolul următorVeste bună pentru locuitorii din Costești!
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here