Home Social Corul Ars Nova şi muzica sa divină

Corul Ars Nova şi muzica sa divină

de Dan Badea
32 vizualizări

An de an ansambluri folclorice şi corale din Argeş sunt ambasadori culturali ai României peste hotare. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, instituţie de cultură finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, a susţinut mereu astfel de acţiuni culturale care au încununat o activitate prodigioasă a unui an de muncă.

Anul acesta cele două entităţi culturale ale instituţiei, Ansamblul folcloric „Dorul” – tineri, maestru coregraf Cătălin Oancea şi Corul „Ars Nova”, dirijor prof. Gheorghe Gomoiu, au reprezentat România la Festivalul Internaţional de la Penacobra-Coimbra (Portugalia, 15-29 iulie), respectiv Ermioni (Grecia, 21-30 iulie).

Am însoţit Corul „Ars Nova” în Grecia şi am rămas rofund impresionat de succesul pe care corul condus de prof. Gheorghe Gomoiu l-a avut. De-a lungul celor trei zile de spectacol, toţi cei prezenţi au apreciat, dincolo de pregătirea tehnică a corului, execuţia impecabilă a pieselor muzicale, mult apreciate de public.

În virtutea bunelor relaţii dintre România şi Grecia am fost primiţi în sala mare a primăriei din Ermioni, regiunea Argolis din sudul Greciei, de primarul Dimitris Kamitzis şi de dirijorul de la Patra, un prieten al Corului „Ars Nova”, Stavros Solomos. Discuţii interesante pe teme culturale au urmat, rămânând profund impresionat de cunoştinţele pe care primarul din Ermioni le avea despre Piteşti. A urmat schimbul de cadouri între reprezentanţii celor două ţări, după care în aer liber a avut loc un spectacol de înaltă ţinută.

Concertul susţinut de corul „Ars Nova” în prima seară, ne-a dăruit şi unele pagini din creaţia corală clasică românească („Are mama fată mare!” de Nicolae Oancea), audiind totodată şi un repertoriu mai romanţat, încântător, cu piese din creaţia de operă („Habanera” – arie şi cor – din opera „Carmen” de Georges Bizet). Mezosoprana piteşteancă Andra Bivol care a susţinut partea solistică poate fi o preferată a oricărui teatru liric prin calităţile ei excepţionale vocal-muzicale. Nu întâmplător, după susţinerea acestui spectacol, Andra Bivol a fost contactată de dirijorul Filarmonicii din Nafplio, Teodosios Andoniadis, pentru o colaborare de lungă durată. Sper ca acest lucru să se concretizeze fapt care va încununa un debut de excepţie în activitatea corală a tinerei mezosoprane piteştene.

Seara a doua a fost dedicată muzicii sacre. Piesele au fost alese cu o mare fineţe a gustului şi cu o mare sensibilitate. O intensitate a tonurilor şi a sunetelor, pe care Corul „Ars Nova” a ţinut să le interpreteze într-o manieră excelentă, ireproşabilă, cu o mare pasiune şi sentiment. Seara s-a încheiat în interpretarea celor două coruri din Piteşti şi Ermioni a Odei Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven.

În ultima zi, Corul „Ars Nova” a susţinut un concert la teatrul antic grec Epidavros. Cu o capacitate de 17.000 de locuri, teatrul în aer liber în formă de potcoavă ne-a impresionat, iar spectatori din toate ţările au aplaudat evoluţia corului argeşean.

Închei acest mic jurnal de călătorie cu o constatare: muzica cu caracterul ei direct şi capacitatea sa de a fi interpretată şi trăită are rolul de a reconstrui acest „împreună” şi de a lega popoare, pentru că muzica este cultură, dar şi ascultare, rugăciune, emoţie.

Sorin Mazilescu

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00