Majoritatea cunosc solutia racirii standard, cu aer, dar tot mai utilizata a devenit racirea cu apa printre utilizatorii PC-urilor. Aceasta solutie este pusa in aplicare in special de catre pasionatii de gaming, care au nevoie ca computerul lor sa ruleze fara probleme.
Afla ce presupune fiecare tip de racire si ce avantaje aduce popularul water cooling pentru PC-ul tau.
De ce se incalzesc calculatoarele?
Calculatoarele au componente care se incalzesc si au nevoie de racire pentru a putea functiona in parametrii necesari, in special in timpul zilelor de vara. In cazul in care exista probleme de racire, PC-ul se uzeaza mult mai rapid, iar in timp se degradeaza total. Componentele cauzatoare de caldura intr-un PC sunt: GPU-ul, procesorul, memoria de placa video, SSD-ul, hard disk-ul, tranzistorii de putere din sursa de alimentare. Incalzirea masiva a acestor elemente se explica prin faptul ca ele disipa sub forma de caldura cea mai mare parte din energia pe care o consuma.
Racirea cu apa versus racirea cu aer
Racirea cu aer este intr-adevar mai apreciata pentru eficienta de care da dovada. Insa, acest sistem de racire vine cu o serie de probleme. De exemplu, zgomotul produs de ventilatoare sau depunerea prafului. Un PC puternic are multe ventilatoare si astfel ajunge un veritabil aspirator de praf.
Racirea cu apa pentru PC face ca procesorul sa atinga o viteza mai mare, deoarece temperatura acestuia este mult mai stabila. Sistemul de racire cu apa ‘’imprastie’’ caldura in exteriorul carcasei, prin comparatie cu racirea pe baza de aer care nu reduce cumulul de caldura din interiorul carcasei.
Zgomotul redus al ventilatorului este un avantaj pentru care multi utilizatori, in special pentru pasionatii de gaming. In timpul racirii obisnuite cu aer, ventilatorul genereaza un zgomot de nesuportat atunci cand calculatorul este supus unor sarcini epuizante. Ruinarea experientei de gaming si diminuarea puterii de concentrare sunt doar cateva motive care te vor determina sa optezi pentru experienta silentioasa a sistemului de racire cu lichid.
Racirea cu apa ajuta la prelungirea duratei de viata a componentelor PC, lucru pe care toata lumea il apreciaza, in special cand vine vorba de piese scumpe. Disiparea caldurii garantata de radiatoarele unui sistem de racire cu apa conduce la un nivel scazut de turatie al ventilatoarelor. Rezultatul? Zgomote imperceptibile si simultan, racirea adecvata a componentelor.
De asemenea, un sistem water cooling are capacitatea de a prelua caldura din punctele cu cele mai ridicate temperaturi din sistem si sa o imparta uniform in directia radiatoarelor. Pe scurt, avem aceeasi cantitate de caldura furnizata de componentele calculatorului tau, dar disipata in mod uniform. Forit.ro iti pune la dispozitie cele mai complete accesorii si componente care asigura eficienta de durata a PC-ului tau.
Care sunt componentele PC care permit sistemul water cooling?
De regula, sistemele de racire cu apa sau aer sunt concepute pentru componentele care genereaza consumul cel mai crescut, deci care se incalzesc cel mai puternic. Principalele componente sunt procesorul si placa video. Insa, cu cat sistemul de racire este mai performant, vei gasi si elemente de racire pentru memoria RAM, SSD-uri, HDD-uri, zona de alimentare a procesorului si pentru chipset-ul placii de baza.
In concluzie, atunci cand investesti intr-un PC performant, trebuie sa ai in vedere ca si componentele au nevoie de o ventilatie optima pentru a oferi randamentul la care te astepti.
Sursa foto: shutterstock.com