Până în anii comunismului, din ce mi-au spus ăi bătrâni, meseria de ofițer era una vocațională și, în multe cazuri, această îndeletnicire se transmitea din tată în fiu, cu toată educația aferentă! După aceea, și am apucat și eu treaba asta, fiind pentru doi ani elev de liceu militar și cunoscând, și din alte împrejurări, atmosfera de unitate militară,  foarte mulți îmbrățișau această îndeletnicire pentru că era una ,,sigură”, adică zorii unui război nu se întrezăreau și se ieșea, ca și acum, la pensie mai devreme decât alți muritori.

În plus, ,,atențiile” de tot felul, de la vinișorul și cartușul de Assos oferit de un soldat în termen care voia să plece într-o scurtă permisie și până la folosirea patrimoniului UM în interes propriu (țin minte cum un căpitan comandor își planta roșii și castraveți în curtea unității, doi soldați având ca sector strategic îngrijirea plantelor) făceau parte din avantajele carierei de militar. Bețiile în unitate, în rândurile ofițerilor și subofițerilor,  erau la ordinea zilei, probabil pentru a-i intimida pe dusmanii patriei!

Cei care nu v-ați născut după ultima ploaie cunoașteți alte sute de asemenea cazuri din trecutul armiei române!

Să fim serioși, aia nu era armată! Nici școală militară! Bine, nu putem generaliza, și România a avut, dintotdeauna, un corp ofițeresc bine pregătit, cu un comportament ireproșabil, la care s-au adăugat subofițeri și soldați bine instruiți. Dar restul… În sfârșit, o dată cu scandalul pensiilor speciale ați putut auzi astfel de discuții pe toate forumurile și pe la mai toate televiziunile.

Mulți vorbesc de un posibil război, mai rece sau mai cald, cu Federația Rusă… O întrebare retorică: are Armata Română o situație legată de resursa umană națională pe care s-ar putea baza în cazul unui conflict? Nu mă refer la soldații activi, ci la ce s-ar putea recruta…

Teoretic, în cazul unui conflict, ar trebui mobilizați toți bărbații care au vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani… Dacă situația escaladează, vor trebui să răspundă chemării patriei și ceilalți, până la vârsta de 45 sau chiar 50. Dar, există vreo statistică legată de starea acestora fizică și psihică? Știu marii generali ai Armatei Române câți dintre rezerviști și posibilii recruți se mai află în țară? În cazul rezerviștilor, cât de bine sunt aceștia pregătiți, dacă în timpul stagiului militar abia au executat două trageri? Și mai e ceva: ultimii tineri și-au executat serviciul militar obligatoriu prin 2005-2006, după aceea stagiul fiind eliminat, deci și aceștia se apropie de 35 de ani!

Cu foarte puține excepții, tinerii români care au sub 32-33 de ani nici nu au văzut în viața lor o armă, cu atât mai puțin să știe să folosească una! Deși sunt convins că unii hipsteri și pacifiști de Vama Veche mă vor înjura, consider că stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus. Bine, nu trebuie să trimitem tinerii la cules de struguri sau să îl ajute pe comandant să-și ridice vila, de a fi umiliți de superiori prin unitate, ca pe vremuri,  ci acest lucru să se facă după model elvețian sau finlandez.

Să zicem că Popescu, în vârstă de 23 de ani, a terminat o facultate de științe economice. OK, primește un ordin de la Comisariat pentru a se prezenta și a fi luat în evidență. ,,Domnule Popescu, timp de șapte ani, două săptămâni pe an, veți urma niște cursuri de pregătire militară! În acest an, timp de o săptămână, veți învăța lucrurile elementare-gradele militare, organizarea armatei, elemente ale instrucției de front (pas de defilare, răspunsul la ordine etc); în a doua săptămână veți cunoaște baza armamentului de infanterie, apoi veți participa la două trageri, una de zi, alta de noapte în poligonul X.  Ați fost repartizat la UM XYT, veți dormi și mânca în cazarmă! Veți primi o adeverință necesară la serviciu, vă va fi decontat de către stat salariul pe cele două săptămâni, stagiul militar în acești ani va fi calculat și la pensia dumneavoastră! Executarea!’’ îi zice colonelul de la comisariat.

În următorii ani, Popescu, economist de profesie, va urma cursuri pentru arma intendență, va fi instruit cum să acționeze într-un conflict, bașca va ști, ca la carte, cum să folosească o armă! În șapte ani, câte două săptămâni pe an-14 săptămâni, în total. După aceste stagii, pe livretul său militar va fi trecut un grad de ofițer sau subofițer de intendență, în funcție de performanțele sale și de necesitățile armatei la acel moment.

La fel se poate proceda și cu ceilalți tineri, în funcție de pregătirea profesională și de calitățile fizice și psihice ale acestora. După niște ani (5-6-7), cu siguranță că Armata Română va avea niște rezerviști bine pregătiți profesional și militar și va ști pe cine se poate baza în cazul unui conflict. Este și o variantă bună, și una destul de ieftină, resursa umană de calitate fiind tot mai greu de găsit, nu numai în armată, ci în toate domeniile.

PS: Am văzut o grămadă de inși că se ofuschează că România va cheltui între 4 și 6 miliarde de dolari pentru sistemul de rachete Patriot, cică este, de fapt, o taxă de protecție! Păi asta și este, cine vreți să vă apere, tinerii beți și drogați de prin cluburi sau soldații americani?

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here