Aflu din toată mass-media asta românească despre criza de medici din spitale, că nu mai avem ingineri pentru nu știu ce și că primăriile marilor orașe duc lipsă de arhitecți. Probabil, rândurile următoare vor irita destui tineri care au impresia că totul li se cuvine, iar societatea asta trebuie să le plătească studiile pentru a ajuta la dezvoltarea altor țări.

Salariile din România sunt simțitor mai mici față de media UE, fiecare dintre noi are dreptul la un viitor mai bun, noile generații nu mai au chef să se sacrifice pentru copiii lor deoarece, asta e realitatea!, nici nu se mai omoară să facă plozi! Sunt lucruri pe care le știu și le știți, până la urmă, încă mai fac parte din generația asta de tineri, eu având 35 de ani!

În ultimul deceniu, concurența pentru un loc la facultățile de medicină de prestigiu din România a crescut constant, foarte muți tineri arătându-se interesați de meseria de doctor, după ce, vreo 15 ani,  accesul pe un loc bugetat la Medicină era destul de facil (în 2001, cu media 6.50 se intra ,,la buget’’pe un loc la Universitatea Carol Davila-Facultatea de Medicină). Deși universitățile românești ,,produc’’, anual, mii de medici, foarte bine pregătiți, prin spitalele de stat românești, în special cele din provincie, regăsim o lipsă cronică de personal, să nu mai vorbim de satele românești, unde asistența medicală, fie ea pe timp de zi sau permanentă, este de domeniul fantasticului.

Din ce am văzut cu toții la televizor, cei mai mulți dintre studenții facultăților de medicină nu urmează această specializare cu gândul de a profesa pe la Mizil, Câmpulung sau Potcoava! Nici măcar nu îi mai interesează marile orașe! Nu, în majoritatea cazurilor, la fel ca absolvenții din ultimii ani ai acestor facultăți, tinerii vor să plece! Iar noi nu avem medici!

Adică, statul bagă sute de milioane de euro anual pentru pregătirea viitorilor medici români, apoi, după șase ani, același stat incapabil se vaită că tinerii medici au roit-o pe la spitalele din Occident. Am spus-o și o repet, salariile medicilor români sunt mizerabile comparativ cu ale colegilor din Occident, însă așa se întâmplă în toate domeniile, fie că ne referim la ingineri, simpli muncitori, jurnaliști etc.

Dar, iar aici este un mare dar, referindu-mă strict la acei studenți care urmează o facultate de medicină pe locurile bugetate, nu mi se pare normal ca statul să bage zeci de mii de euro în pregătirea ta, iar tu să dezertezi și să îl tratezi pe neamț sau francez! Nu îți place să lucrezi aici? Păi, atunci plătește-ți mătăluță facultatea, că nu cotizează Badea, Popescu, Ionescu cu taxe să te facem pe tine doctor pentru nemți! Știu, sună precum legarea de glie, drag medic sau student la medicină, însă ai dreptul să te duci unde vrei, dacă dai înapoi banii pe studii! Căci nu mă refer la ăla care își plătește facultatea, că e dreptul lui ce face apoi, însă tu faci facultatea pe banii mei, e un fel de contract social, așa că fie îmi prestezi la un spital/clinică/dispensar un număr de, să zicem, 10 ani, fiind apoi liber de contract precum jucătorii unei echipe de fotbal, fie pleci când vrei mătăluță, dar dai banii pentru studii!

Îmi vei spune că e meritul tău că ai intrat pe un loc bugetat, că ai fost elev eminent, că ai câștigat olimpiada internațională la chimie sau biologie și că vrei să fii respectat! Păi, sincer, nici nu mă afectează, nici nu jubilez că ai fost tu olimpic, bravo ție!, dar când faci facultatea pe banii contribuabililor mă interesează ce faci apoi! Păi, statul, dacă ar fi corect cu el însuși, ar reglementa și treaba asta! Te-ar respecta oferindu-ți un loc de muncă la spitalele patriei, în funcție de media de absolvire! Te bagă în baza de date și, dacă în primul an nu te trimite la vreun spital din țară, apoi ai dreptul să pleci! Nu ai luat Rezidențiatul? Nicio problemă, se găsesc destule dispensare prin satele și orașele românești care au nevoie oameni care știu să mai facă o injecție sau procedee de medicină de urgență! Adică, e o treabă win-win, nici noi nu rămânem cu banii dați aiurea pe pregătirea unora ca tine, nici voi nu rămâneți fără loc de muncă, măcar o perioadă! Repet, oricând vă puteți răzgândi să lucrați niște ani la Cucuieții din Deal, plătind statului pregătirea pe care v-a oferit-o, apoi puteți pleca unde vedeți cu ochii! Nu de alta, dar prea des primim amenințări de la studenți și de la tinerii medici că vor pleca dacă nu vor avea salarii ca în Vest. Iar asta o știe orice prost că, economic, nu se poate!

În plus, e și o problemă de moralitate! Trăim într-o societate în care  chestiunile de natură materială primează! Este o realitate contemporană, nu e cazul să ne legăm de ea! Dar, dragă medic, societatea asta îți plătește școala, iar tu îi lași pe membrii ei să moară cu zile, din lipsă de personal medical? Adică, na…

Am dat exemplul medicilor aici, deoarece lipsa acestora, în condițiile în care avem atâtea facultăți de profil în țară, a devenit una gravă. La fel putem vorbi despre arhitecți, peisagiști, ingineri etc. Domenii în care statul are nevoie de oameni! Păi, dacă îi pregătește pe banii lui, statul ar trebui să facă o bază de date cu absolvenții din domeniile sensibile și să îi recruteze chiar el, dintre aceia cărora statul le-a plătit studiile. E nevoie doar de o lege!

 

Facebook Comments
Articolul precedentPrima ediție a Zilei Comunei Budeasa, un real succes!
Articolul următorFAZA ZILEI: Selfie la Casa Alba
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here