Mulți stăpâni au parte de mici „surprize” neplăcute din partea patrupezilor. Oricât de simpatic și de drăgălaș ar fi, atunci când descoperiți că neastâmpăratul a săpat și v-a transformat curtea într-un „șantier”, vă doriți să aflați ce generează acest comportament și cum îl puteți opri.
Câinii sapă să vâneze
Rodica Manole afirmă în cartea „Eu și câinele meu” că unul dintre motivele pentru care săpă câinii este pentru a vâna. Având un extraordinar simț olfactiv, acești necuvântători pot descoperi sub pământ lucruri despre care oamenii nu-și pot imagina că ar avea vreun miros. În subteran viețuiesc o mulțime de gândaci, cârtițe sau șopârle, cărora patrupedul le detectează prezența și pe care, instinctual, dorește să le vâneze. O modalitate de a vă convinge cățelul să renunțe la acest comportament este să eliminați, pe cât posibil, râmele cu care se hrănesc cârtițele. Astfel, ele vor părăsi teritoriul, iar companionul dumneavoastră va fi mai puțin tentat să recurgă la această activitate.
Câinii sapă să se adăpostească
Un alt motiv pentru care patrupezii sapă este pentru a căuta să își facă un adăpost. Vă puteți da seama de acest lucru mai ales dacă animalul are deja câteva găuri în care se refugiază cu regularitate.Chiar dacă în curte au la dispoziție o cușcă, unele exemplare se simt mai bine într-o groapă pe care și-au săpat-o singuri. Câinii sunt animale sociabile, așa că, pentru a le descuraja acest obicei, le puteți permite accesul în casă, mai ales atunci când vremea este rece. Dacă vă gândiți la păstrarea curățeniei și nu doriți să stea cu dumneavoastră în sufragerie, lăsați-i măcar în holul de la intrare. Așa, se vor simți mai aproape de familia lor.
Câinii sapă pentru că se plictisesc
Acesta este unul dintre cele mai des întâlnite motive, în cazul câinilor de curte, care stau toată ziua singuri. O soluție ar fi tot aceea de a-i permite să stea în casă cu dumneavoastră și să simtă că face parte din familie. Includeți patrupedul în activitățile dumneavoastră zilnice, lăsându-l să vă urmeze prin casă sau prin curte și acordându-i atenție din când în când. O a doua variantă ar fi să mai luați încă un câine. Astfel, cei doi s-ar putea juca împreună, plictiseala fiind combătută în acest mod.
Câinii sapă pentru că le place să facă asta
Dacă niciunul dintre motivele de mai sus nu este valabil, înseamnă că aveți un prieten necuvântător căruia pur și simplu îi place să sape. O groapă mare de nisip, împrejmuită de scânduri de lemn ar putea rezolva problema. Vă puteți convinge companionul să sape acolo, aducându-i jucăriile lui și prin propriul exemplu. Chemați-l și începeți să săpați cu mâinile. Atunci când patrupedul vă urmează, încurajați-l și lăudați-l, spunându-i „Bravo, sapă!”