Ne aflăm la finalul celei de-a doua ediții a Festivalului național de artă, intitulat Dezvoltarea Durabilă văzută prin lentila artei, proiect al cărui obiectiv principal îl reprezintă familiarizarea copiilor și adolescenților cu Strategia Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 și creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare prin metode alternative – folosind arta ca instrument de educație.
Desfășurat în perioada 15 iunie – 15 noiembrie 2024, proiectul a adus împreună peste 200 de tineri din toate domeniile artistice care sub îndrumarea mentorilor lor și ai celor implicați de Asociația E Ceva Bine au reușit să se slujească de artă pentru a-și exprima propriile viziuni asupra unui viitor sustenabil. Căutările lor au luat forma unor expoziții de arte plastice, a unor spectacole de teatru și a unui film documentar pe care le-au prezentat în cadrul a 8 evenimente regionale care au avut loc în luna octombrie.
Vă prezentăm mai jos seria evenimentelor:
- 8 octombrie 2024 – București (Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov)
„Ce-ar fi dacă am schimba piesa?” un spectacol de teatru prezentat de Trupa Victory of Art în regia lui Alexandru Nagy și o expoziție de pictură realizată de copiii cursanți ai Atelierul de arte vizuale Yellow House București sub îndrumarea Arinei Bican
- 18 octombrie 2024 – Dorohoi (Regiunea de Dezvoltare Nord-Est) – Trupa de Teatru „Amicii” a Clubului Copiilor Dorohoi a prezentat publicului spectacolul de teatru „Minunea”, – Irina-Maria Miron și supervizați de prof. Marcel Dupu- director al Clubului Copiilor Dorohoi.
- 19 octombrie 2024 – Sântana (Regiunea de Dezvoltare Vest) – Trupa de Teatru „DĂ ȘOK” a adus în fața colegilor lor și a publicului spectacolul de teatru „Bubi, o poveste de neuitat”- Coordonator: Profesor Blîndu Diana Cornelia.
- 24 octombrie 2024 – Sighișoara (Regiunea de Dezvoltare Centru) – spectacolul „Regula poliedrului – Cheia dezvoltării durabile” a văzut lumina rampei- Coordonator prof. Șoneriu Mihai Marcel
- 25 octombrie 2024 – Cluj Napoca (Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest) a adus în prim plan două trupe – Trupa de Teatru „Animastar” cu spectacolul de teatru “Vis. Cine va aduce o schimbare în oceanele murdare?” și Trupa de Teatru „Genesis” cu spectacolul de teatru “Scrisori către necunoscut”, profesor coordonator Mărculescu Andrea
- 26 octombrie 2024 –– Gura Foii – Dâmbovița (Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia) a prezentat spectacolul de teatru „Kinderland” pus în scenă de „Trupa de Teatru de la țară”, profesor coordonator: Gabriela Moraru, îndrumați de: bibliotecar Mariana Lixandroiu
- 29 octombrie 2024 – Râmnicu Vâlcea ( Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia – Vâlcea) a luat parte la Cenaclul Eleviilor Clasei a 12a C din Colegiul Național Alexandru Lahovary, director prof. Cataragă Issabella Ștefania, prof. Pădurețu Emil, Tudosoiu Daniel, prof. Dumitrescu Gherghina, Iacob Claudia Ramona.
- 31 octombrie 2024, încheind cu succes seria evenimentelor dedicate Dezvoltării Durabile, cei din Constanța (Regiunea de Dezvoltare Sud-Est – Constanța), au prezentat filmul documentar ,,PONTlCUS” realizat de Atelierului de film „Salvadores Del Mar”, dna director (Liceul Traian) prof. Zoia Gabriela Bucovală, prof. Cristina Maria lvan și prof. Liliana Necula, pentru conceperea scenariului și abordarea problemelor specifice Dobrogei. Coordonator bibliotecar Crețu Angelica
La finalul acestui proiect le mulțumim tuturor pentru implicare – copii și adolescenți pasionați, mentori și îndrumători dedicați, părinți deschiși și receptivi la interesele și pasiunile copiilor lor și le lăsăm în semn de apreciere cuvintele domnului consilier de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă:
„Mă bucur că sprijinim, din nou, un proiect care pune accent pe artă ca vehicul de a transmite informații valoroase despre sustenabilitate. La fiecare dintre piesele de teatru puse în scenă în anii precedenți am observat că tinerii sunt foarte receptivi și foarte încântați. Avem nevoie de o nouă generație care să fie apropiată de arte și să își dorească un viitor sustenabil. Iată că aceste elemente se îmbină armonios și că vom avea ocazia, din nou să, arătăm că dezvoltarea durabilă este despre implicare, optimism și creativitate în toate aspectele vieții”
Și pe cele ale domnului Iulian Văcărean, Președinte al Asociației E Ceva Bine:
„Sunt profund impresionat să descopăr în copiii și adolescenții de astăzi niște adevărate valori pentru viitorul de mâine. Sunt nu doar receptivi, ci și inovatori, iar cel mai minunat este cum reușesc să traducă un limbaj greoi în noțiuni simple, ușor de asimilat, în mesaje memorabile, în lucrări artistice ce îmbină talentul și pasiunile lor cu preocuparea pentru un viitor sustenabil. ”, a declarat Iulian Văcărean, președintele Asociației E Ceva Bine.
Proiect finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Despre Asociația „E Ceva Bine” este un ONG al cărui scop este dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaționale care să genereze un efect pozitiv în comunitate și schimbare socială prin artă. Identificând tema, problema și/sau grupurile țintă, Asociația gândește proiecte și programe care prin activități de educare prin artă intervin în mediul imediat. Proiectele desfășurate de Asociația E Ceva Bine sunt cunoscute atât la nivelul Bucureștiului, dar și național și internațional, datorită impactului pozitiv pe care l-au avut asupra grupurilor țintă și în comunitate, datorită originalității lor și nu în ultimul rând prin campaniile de promovare de succes. Asociația a primit de asemenea prestigioase premii în cadrul Galei Societății Civile și Galei Asociațiilor Comunitare.
Pentru alte detalii vă rugăm să ne contactați,
Iulian Văcărean – Președinte Asociația E Ceva Bine – 0723.274.436