Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a declarat (05.03.2024, conferință de presă la Chișinău) că SIS deține informații cu privire la implicarea Federației Ruse în procesele electorale din R. Moldova (alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană din această toamnă și alegerile parlamentare din 2025 din această țară), prin participarea indirectă la organizarea de proteste și acțiuni separatiste în special în sudul și estul R. Moldova, dar și în capitala Chișinău.
Potrivit directorului SIS, Federația Rusă va interveni în toate aceste acțiuni prin intermediul unor persoane și personalități publice din R. Moldova, inclusiv din Autoproclamata Republică Transnistreană (Transnistria – ART) și din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (Bașcanatul Găgăuzia).
În acest context, Alexandru Musteața a declarat, printre altele, următoarele:
“Ilan Șor are sarcina de a compromite alegerile prezidențiale. El și alți actori sunt ghidați de serviciile secrete ruse. În această primăvară se va promova un candidat independent, care va fi susținut de către mai multe partide politice. În perioada martie-aprilie, Rusia va provoca proteste în Republica Moldova, cu elemente de destabilizare, plus acțiuni separatiste în special în sudul și estul țării. De asemenea, va fi exploatat separatismul din stânga Nistrului.”
“Trei elemente sunt relevante: susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Rusiei, generarea mai multor crize – economice, sociale, ură interetnică – și atacuri informaționale cu efecte psihologice, utilizând canalele de social media”.
În ultima perioadă, lideri ai regiunilor separatiste din R. Moldova au întreprins acțiuni provocative și destabilizatoare în R. Moldova, cerând inclusiv protecție din partea Federației Ruse și introducând, în ART, chiar un referendum pentru alipire la Federația Rusă. Deși au existat reacții, chiar până la cel mai înalt nivel diplomatic, din partea Federației Ruse (declarații ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, ale purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov și ale altor lideri ruși), situația este sub controlul autorităților moldovene care au împiedicat, până în prezent o escaladare. Totuși, declarațiile directorului SIS au scopul, cel mai probabil, de a avertiza atât autoritățile moldovene și populația R. Moldova, cât și comunitatea internațională cu privire la posibila escaladare a situației din R. Moldova similară cu cea din Ucraina.