Document exploziv elaborat în cadrul ANSVSA și care vizează un viitor ”măcel al oilor”! Stare de alertă printre autorități: se pregătește planul de bătaie pentru lupta contra Pestei Rumegătoarelor mici. După ce Pesta Porcină Africană (PPA) a făcut ravagii în fermele din România, autoritățile se pregătesc pentru o eventuală epidemie care ar putea lovi printre strânele noastre. În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea acţiunilor sanitar – veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei rumegătoarelor mici, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 21/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, document aflat în dezbatere publică pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor!

Potrivit documentului citat, promovarea proiectului de act normativ are ca scop aprobarea acţiunilor sanitar – veterinare cuprinse în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei rumegătoarelor mici.

Animalele bolnave vor fi ucise pe modelul ”măcelului porcilor”

Documentul aflat în dezbatere publică mai arată că uciderea animalelor şi distrugerea cadravrelor în cazul apariţiei unui focar de pestă a rumegătoarelor mici se realizează cât mai rapid posibil, pentru a împiedica răspândirea bolii în exploataţiile de contact.

Distrugerea cadavrelor de animale se poate face prin două metode:
a) convenţională, prin denaturarea în unităţi specializate;
b) alternativă, în situaţia în care este depăşită capacitatea de distrugere a carcaselor sau în situaţia în care condiţiile epidemiologice o impun; pot fi folosite ca metode alternative de distrugere incinerarea şi îngroparea, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009.

În situaţia în care sunt utilizate metodele alternative de distrugere, autorităţile administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială a fost identificat focarul de pestă a rumegătoarelor mici identifică locurile pentru aplicarea metodelor alternative de distrugere cu consultarea în prealabil a direcţiei de sănătate publică, a Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin structurile subordonate, Agenţiei pentru Protecţia Mediului și a direcției sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Articolul întreg pe https://agrointel.ro/108452/document-ansvsa-se-pregateste-macelul-oilor/?fbclid=IwAR3wQODP5u9Mv8UMQZd2ChivSZCnIhGsH042QKRHViD12JnoGa_57dSa7B4

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here