Doi polițiști argeșeni au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, printre care luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcției în scop sexual.
Conform Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș, urmărirea penală în cazul acestora s-a finalizat și s-a dispus trimiterea în judecată.
În 29 octombrie 2018, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele suspecților, sediile unor societăţi comerciale, cât şi la sediul SPCRPCIV Argeş şi au pus în executare un număr de 6 mandate de aducere. Astfel, un agent de poliție din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeș, față de care au fost dispuse inițial măsuri preventive de reținere/arest la domiciliu/control judiciar, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (2 infracțiuni), trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcției în scop sexual.
Cel de-al doilea agent de poliție din cadrul I.P.J. Argeș, față de care au fost dispuse inițial măsuri preventive de reținere/arestare preventivă/arest la domiciliu și control judiciar, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracțiuni de trafic de influență, de către un organ de cercetare penală.
Totodată, au mai fost trimiși în judecată un instructor auto, pentru săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență și două persoane fără calitate specială pentru săvârşirea infracțiunii de dare de mită, respectiv cumpărare de influență.
Procurorul de caz a încheiat două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi, prin care, unul dintre ei a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an şi 4 luni cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar cel de-al doilea a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Din cercetări s-a stabilit faptul că ”inculpatul agent de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeș, a primit de la unul dintre inculpații fără calitate specială suma de 1600 lei în scopul de a-i facilita înmatricularea unui autovehicul adus din Anglia. De asemenea, a primit prioritar actele de înmatriculare a unor autovehicule aparținând unei societăți comerciale, al cărui mandatar era inculpatul cu care s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției și, în schimbul acestui serviciu a acceptat să alimenteze cu carburant autoturismul personal în contul respectivei societăți. În continuarea activității infracționale, acesta a promis inculpatului instructor auto că își va folosi influența pe lângă examinatorii auto pentru promovarea probei practice de obținere a permisului de conducere de către o persoană și a pretins și primit favoruri de natură sexuală sexuală de la o candidată programată să susțină proba practică pentru obținerea permisului auto, promiţându-i că, dacă va fi selectată pe lista candidaţilor examinaţi de el, îi va alege un traseu mai uşor.
În ceea ce privește pe inculpatul agent de poliție în cadrul I.P.J. Argeș, din cercetări a rezultat că acesta a pretins suma totală de 500 lei, din care a primit 300 lei, de la cel de-al doilea inculpat fără calitate specială și de la o altă persoană, în schimbul promisiunii că-și va folosi influența în vederea admiterii inspecției RAR pentru două autovehicule.
Referitor la inculpatul instructor auto, acesta l-a recomandat pe inculpatul agent de poliție din cadrul I.P.J. Argeș cu precizarea că, în schimbul unei sume de bani își va folosi influența asupra funcționarilor RAR. Totodată, a promis în numele inculpatului agent de poliție în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Argeș, că îşi va folosi influenţa asupra examinatorilor auto în scopul promovării de către o persoană a probei practice de obţinere a permisului auto. Suma de 500 euro primită în schimbul acestei promisiuni i-a înmânat-o, ulterior, polițistului.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, se arată în comunicatul emis de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Argeș