Începând de astăzi și până în data de 25 iunie, Primăria Țițești, în parteneriat cu agenții economici din localitate și cu asociații culturale organizează o serie de evenimente menite a sărbători 395 de ani de la prima atestare a comunei.

Pentru o localitate rurală argeșeană, este o premieră organizarea unor evenimente culturale, sportive și artistice care să se întindă pe parcursul a două săptămâni, însă primarul localității, Gheorghe Savu, a prezentat și motivele pentru care a organizat acest adevărat maraton de evenimente: ,,Comuna noastră are o istorie bogată și un patrimoniu care trebuie pus, cu adevărat, în valoare. De aceea, dacă am fi condensat aceste evenimente pe parcursul unei clasice zile de comună sau chiar pe un weekend prelungit ar fi fost greu, dacă nu chiar imposibil să implicăm comunitatea locală să organizăm atâtea manifestări. Îi invit pe toți fiii și fiicele comunei Țițești, dar și pe ceilalți argeșeni la evenimentele noastre!”.

Deschiderea oficială a sărbătorilor comunei Țițești a avut loc astăzi, printr-o conferință de presă organizată chiar în sala de consiliu a primăriei. S-au decernat diplome de excelență celor care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea economică și socială a comunei. Cu această ocazie, a avut loc și vernisajul expoziției foto-documentare ,,Monumente istorice și de arhitectură tradițională” din comuna Țițești.

De la evenimentul de astăzi nu au lipsit reprezentanții de seamă ai autorităților locale din Argeș, cum ar fi subprefectul Cornel Stoian, primarul de la Mioveni Ion Georgescu, primarul de la Valea Iașului,  Nicolae Barbu, primarul de la Coșești, oameni de cultură, jurnaliști și fii ai satului. Unul dintre oamenii care s-au implicat foarte mult în organizarea acestor evenimente a fost Argentina Culcuș, fost director al Centrului Cultural Mioveni.

Seria de manifestări va continua miercuri, 14 iunie, cu o tabără de creație în lemn, cu participarea a peste 200 de copii, coordonați de 3 meșteri populari. De altfel, unul dintre acești meșteri, Ion Rodoș din Nucșoara, a prezentat astăzi, celor prezenți la Primăria Țițești, adevărate capodopere executate din banale bucăți de lemn, cum ar fi linguri cu motive florale și zoomorfe, fluiere, mici sculpturi…

Tot pe data de 14 Iunie, va avea loc pe terenul școlii din centru un joc demonstrativ de oină, Țițeștiul fiind una dintre puținele localități din Argeș unde sportul tradițional românesc se află la loc de cinste.

Pe data de 23 iunie, la Țițești va avea loc un simpozion legat de istoria de aproape patru secole a localității, iar pe 24 iunie va avea loc un minicampionat de fotbal cu echipe din zonă.

Punctul culminant al sărbătorilor din Țițești va avea loc pe data de 25 iunie, cu următorul program:

-ora 13.00: depunere de coroane și slujbă de comemorare a eroilor căzuți pentru apărarea Patriei, la monumentul din localitate. Participă Fanfara Profesor Marin Iliuță;

-ora 14.00: în centrul localității va avea loc inaugurarea primului târg județean al meșteșugurilor rudărești, unde va fi confecționat de către meșterul Ion Rodoș cel mai mare măturoiu, ca semn al pericolului pierderii tradițiilor specifice zonei;

-ora 14.00: spectacol susținut de elevii Școlii Generale Țițești, cântece ale copilăriei, program artistic susținut de elevii școlii din Țițești, pregătiți de învățătoarea Adelina Oancea; dans modern prezentat de elevii școlii cu clasele V-VIII din localitate, profesor Roxana Dorobanțu; jocuri populare interpretate de elevii școlii cu clasele I-IV din Țițești, învățător Diana Sumurduc; festivitatea de premiere a cuplurilor care împlinesc 50 de ani de la căsătorie.

-orele 15-22.00: spectacol artistic susținut de ansamblul folcloric Carpați, din Câmpulung-Muscel, care va prezenta o suită de câtece și jocuri populare; soliști-Izabel Cristescu, Cătălin Anton, Alex Popa, Ioana Horobeanu, Mariana Pătru, Daniel Ciubote, Radu Ștefan.

– recital Diana Călinescu, Adelina Olteanu, Anca Savu, grupul vocal bărbătesc Dururi Muscelene, condus de Liviua Iana. Recital Olguța Berbec, Niculina Stoican, Vali Vijelie.

Seria de manifestări se va termina cu un frumos foc de artificii.

 

Facebook Comments
Articolul precedentMiuțescu: Echipa PNL Argeș va fi din ce în ce mai puternică!
Articolul următorPavelescu explică cum PNȚCD a fost exclus din PPE
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here