Home Prima Pagina Drept la replică DGASPC Argeș

Drept la replică DGASPC Argeș

de Dan Badea
111 vizualizări

În legătură cu articolul nostru  ȘOCANT: Violuri și bătăi la un centru de plasament din Argeș! din data de 5 ianuarie 2018, conducerea Direcției Județene pentru Asistență Socială și Protecția Copilului a solicitat redacției noastre dreptul de a publica o replică. Legat de replica, publicată integral mai jos, facem precizarea că, pe de o parte, materialul la care se face referire nu pune o anatemă asupra întregii echipe a DGASPC Argeș (de altfel, acest material nu ar fi fost posibil fără surse din interior) și, pe de altă parte, materialul nostru a fost ca un bulgăre de zăpadă, în prezent având aproximativ 10 alte plângeri și sesizări precum cele prezentate în reportaj.

Către: SUPER TV

În atenția domnului: Dan Badea

Referitor la articolul plublicat în data de 05.01.2018, în mediul online, pe site-ul www.argesplus.ro, sub titlul: “SOCANT- violuri şi bătăi la un centru de plasament din Argeş”, articol însoţit de un material video în care sunt prezentate aspecte ce au legătură cu activitatea unui centru din subordinea D.G.A.S.P.C. Argeş, respectiv CTF Valea Mare,vă rugăm să publicați, în același format, următorul drept la replică:

În materialul video respectiv este prezentată situaţia unei foste beneficiare “Ana” care relatează faptul că în perioada în care a fost instituţionalizată la CTF Valea Mare a avut parte de un comportament abuziv din partea angajaţilor centrului, precizându-se faptul că tânăra în cauză a beneficiat de o măsură de protecţie specială urmare a faptului că mama sa a fost arestată pentru “infracţiuni minore”.

De asemenea, în acelaşi material video apare o persoană adultă de sex feminin care relatează o situaţie de abuz desfăşurată în cadrul CTF Valea Mare, rezultând faptul că dumneaei este mama unui beneficiar al centrului sus-menţionat.

În acelaşi material este specificată şi situaţia unei alte beneficiare din cadrul CTF Valea Mare, respectiv faptul că în data de 02.01.2018, în mediul online, pe site-ul www.argesplus.ro a apărut o fotografie nud cu  beneficiara respectivă.

În urma vizualizării materialului video, au fost identificate cele două persoane: o fostă beneficiară a CTF Valea Mare, respectiv Feraru Anamaria – Elena și mama acesteia, respectiv numita Keresteş Camelia.

Totodată, a fost identificată şi situaţia de abuz desfăşurată în cadrul CTF Valea Mare la care face referire numita Keresteş Camelia, respectiv faptul că fiul său, Feraru Alberto Constantin ar fi fost agresat fizic de către un angajat al CTF Valea Mare.

Astfel, raportat la Feraru Anamaria – Elena, aceasta a fost instituţionalizată la CEPRU Piteşti, conform Dispoziţiei nr. 78/15.01.2013 a Directorului General al DGASPC Argeş, fiind prezumată victimă a traficului de persoane, într-un dosar al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane și în urma refuzului acesteia de a se întoarce la domiciliu, refuz motivat de faptul că mama sa o obligă să se prostitueze.

Tânăra (care la acel moment avea vârsta de 14 ani şi 3 luni) a povestit anchetatorilor, dar și specialiștilor de la DGASPC Argeș că, după împlinirea vârstei de 14 ani, a fost obligată chiar de mama sa să întreţină, contra cost, raporturi sexuale cu diverşi bărbaţi, banii  câştigaţi de minoră în urma raporturilor sexuale cu aceşti bărbaţi fiind luaţi de către mama sa.

Având în vedere aceste aspecte, s-a stabilit măsura de plasament în regim de urgenţă, la Centrul de Evaluare şi Primire în Regim de Urgenţă Piteşti, începând cu data de 15.01.2013, pentru Feraru Anamaria Elena, ulterior fiind instituţionalizată la CTF Valea Mare, conform unei Sentinţe Civile pronunţată de Tribunalul Argeş şi Dispoziţiei Directorului General al DGASPC Argeş.

               Tribunalul Argeş a reţinut, printre alte aspecte, urmare a audierii minorei în camera de consiliu, faptul că aceasta nu a dorit să se întoarcă la mama ei, pentru că aceasta a obligat-o să se prostitueze. 

             Mama, Keresteş Camelia, s-a aflat în arest preventiv în perioada mai 2013 – ianuarie 2014, fiind condamnată pentru infracțiunea de trafic de minori la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, cu termen de încercare de 6 ani, conform unei Sentințe Penale, rămasă definitivă prin neapelare, şi nu pentru “infracţuni minore” aşa cum reiese din materialul video prezentat, reţinându-se următoarele:

            “Keresteş Camelia şi-a obligat fiica minoră, folosindu-se de ameninţări şi violenţe fizice, să întreţină raporturi sexuale cu diferiţi bărbaţi, contra cost. Însăşi Keresteş Camelia practica prostituţia împreună cu sora sa. În principal, mama tinerei Feraru Anamaria – Elena, dar şi mătuşa sa, racolau bărbaţi pe care-i aduceau acesteia în vederea întreţinerii de raporturi sexuale şi tot ele stabileau preţul şi primeau banii. Deşi Keresteş Camelia nu a recunoscut săvârşirea faptelor, vinovăţia ei s-a dovedit atât cu declaraţiile minorei, cât şi cu cele ale martorilor, respectiv bărbaţilor care au cunoscut-o pe minoră prin intermediul acesteia şi au stabilit întâlnirile, locaţia şi preţul.”

Feraru Anamaria Elena a beneficiat de serviciile CTF Valea Mare de la 18.02.2013  până la data de 19.10.2015, și nu o 4 ani cât în mod eronat ați specificat, când a solicitat ieşirea din sistemul de protecţie specială, perioadă în care aceasta nu a semnalat nicio situaţie de abuz exercitat asupra sa din partea angajaţilor centrului.

      Au existat , în schimb, situații în care aceasta a avut comportamente neadecvate pe perioada cât a beneficiat de măsură de protecţie specială: manifestări violente faţă de colegi, folosirea unui limbaj vulgar, expunerea părţilor intime în faţa celorlalţi beneficiari, fuga din centru (perioadă în care a recunoscut că a locuit la un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet).

În ceea ce priveşte material video în care Keresteş Camelia relatează o situaţie de abuz desfăşurată în cadrul CTF Valea Mare, împotriva fiul său Feraru Alberto – Constantin, din partea unui angajat al centrului, numita Keresteş Camelia a formulat o sesizare înregistrată la D.G.A.S.P.C. Argeş cu nr.33056/23.11.2017, prin care a semnalat faptul că în data de 20.11.2017, fiul său, Feraru Alberto – Constantin, instituţionalizat la Complexul de Tip Familial Valea Mare, a fost lovit de către un angajat în cadrul centrului sus-menţionat.

Aspectele semnalate de către aceasta au fost verificate de către reprezentanţii instituţiei noastre (din echipa desemnată au făcut parte un inspector, un consilier juridic şi un psiholog clinician principal), concluzionându-se faptul nu au existat date care să coreleze indici susceptibili să traducă abuzul fizic şi, prin urmare, minorul nu a fost supus unei forme de abuz fizic.

Referitor la aspectele relatate de mama copilului cu privire la faptul că acesta este “drogat”, facem precizarea că minorul este încadrat în gradul mediu de handicap, conform unui certificat de încadrare a copilului cu dizabilităţi într-un grad de handicap , emis de CPC Argeş, fiind diagnosticat cu „întârziere mentală uşoară, tulburare specifică de dezvoltare a limbajului expresiv, tulburare de comportament, paralizie cerebrală, parapareză spastică” şi urmează tratamentul prescris de medicul specialist în psihiatrie infantilă, doamna Pungă Simona.

Raportat la situaţia beneficiarei din cadrul CTF Valea Mare, a cărei fotografie nud a circulat în mediul online, în data de 02.01.2018, orele 17.00, o echipă din cadrul D.G.A.S.P.C. Argeş, s-a deplasat la sediul Complexului de Tip Familial Valea Mare, unde s-au purtat discuţii cu șeful CTF Valea Mare, cu tânăra care apare în fotografie şi cu colega de camera a acesteia, care a realizat fotografia, la solicitarea tinerei, discuţiile fiind purtate şi în prezenţa unui reprezentant din cadrul Poliţiei oraşului Ştefăneşti, chemat la sediul complexului de către Şeful CTF Valea Mare.

Din discuţiile purtate cu cele două beneficiare au rezultat faptul că tânăra în vârstă de 20 ani, a rugat o colegă  de cameră să îi facă o fotografie nud, cu telefonul tinerei şi apoi să o trimită unui alt beneficiar al CTF Valea Mare, afirmând că nu i-a cerut nimeni să facă o poză nud, ci a făcut asta din proprie iniţiativă.

Urmare analizării acestei situaţii au fost sesizate organele de poliţie în vederea cercetării, identificării şi tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de  diseminarea în mediul on-line a fotografiei nud a tinerei, fără acordul acesteia și s-a dispus constituirea unei comisii pentru efectuarea unei anchete administrative în cadrul CTF Valea Mare pentru a se verifica dacă salariaţii care erau de serviciu în momentul producerii incidentului şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu.

Referitor la activitatea Complexului de Tip familial Valea Mare, menţionăm faptul că acesta deţine licenţele de funcţionare pentru toate cele 4 căsuţe componente.

Activitatea centrului este verificată permanent de către instituţiile statului cu atribuţii de control (Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Corpul de Control din cadrul Ministerului Muncii), iar ultimul control inopinat al Corpului de Control al ANPDCA a fost realizat in luna iulie 2017.

        Întrucât unul dintre obiectivele acestui ultim control a fost cel legat de identificarea situaţiilor de abuz asupra beneficiarilor din serviciile rezidenţiale, reprezenanţii ANPDCA au purtat discuţii doar cu beneficiarii centrului, fără să fie prezenţi salariaţii, iar in urma discuţiilor purtate cu aceştia nu a rezultat existenta vreunei situaţii de abuz la nivelul CTF Valea Mare.

De altfel, în data de 03.01.2018, doamna director general adjunct Iuliana Matei i-a acordat un interviu domnului Dan Badea, în care a menţionat clar că persoana a cărei fotografie nud a apărut în mediul on line este o tânără în vârstă de 20 de ani, şi nu 16 ani, aşa cum s-a menţionat în articol, că fotografia este una personală, realizată la cererea şi cu telefonul său, de către o colegă de cameră, problema punânduse în ceea ce priveşte modalitatea în care fotografia a ajuns în mediul on line.

De asemenea, în discuţia că jurnalistul, directorul general adjunct a precizat că orice suspiciune de abuz este analizată, verificată şi supusă atenţiei organelor de cercetare penală, în materialul video, nici măcar nu s-a făcut vreo referire la spusele doamnei director Iuliana Matei.

În data de 04.01.2018, domnul director general Adrian Macovei i-a acordat, la rândul său, un interviu domnului Dan Badea, la cererea acestuia, interviu din care a fost prezentată doar o mică parte, iar cea în care directorul general menţiona în mod expres că nicio suspiciune de abuz nu rămâne necercetată, nu a fost nici măcar amintită.

În film, se comentează total greşit şi vădit tendenţios că în centre ar fi „sute” de abuzuri, pentru a scoate în evidenţă ,,nenorocirile’’ care se petrec la DGASPC Argeş, situație total neadevărată.

Considerăm materialul prezentat drept tendeneţios şi total neconform realităţilor din centrele DGASPC Argeş, acesta inducând opiniei publice convingerea că în centrele de plasament s-ar produce “orori”, “nenorociri” şi alte abuzuri, ceea ce aduce grave prejudicii de imagine salariaţilor şi activităţii instituţiei noastre.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00