Explorator urban: la pas prin SALA OMNIA -partea I-

smart

Bine te regăsesc, drag cititor, privitor și călător în timp! Iată că, după o bună bucată de vreme în care am lipsit cam mult de pe aici, revin astăzi cu un nou loc pe care am avut ocazia să-l văd. Te rog, așadar, să iei loc pentru câteva minute și să citești rândurile care vor urma.

Să tot fie, cred, vreo două săptămâni de când, în sfârșit, printr-un neașteptat noroc, pașii mi-au ajuns într-un loc la care râvneam de mai bine de 1 an. Vedeam numeroase fotografii și postări, de acolo, pe la alți și alți curioși care avuseseră „un pic mai mult noroc decât mine”. Cel puțin așa gândeam atunci. Cumva eram supărată pe mine că nu reușeam nicicum să ajung să explorez anumite locuri. Dar cum o treabă bună, totuși, nu se face pe grabă, mi-am adunat toate rezervele de răbdare posibile și mi-am zis „Așteaptă, vei ajunge și tu acolo! Ai puțină răbdare, nu te mai arunca, așa, înainte, că nu rezolvi ceva!”. Și am tot așteptat și iar am tot așteptat, până acum, recent, când, printr-un noroc mare, mare, am putut intra și explora mai bine de 90% din acel loc mult dorit. Spun doar 90% deoarece timpul nu a vrut nicicum să țină cu mine, presându-mă la maximum.

„Ore ce să fie? Oare despre ce este vorba?”, te vei întreba în timp ce urmărești rândurile pe care ți le aștern în timp re reconstruiesc în minte acea frumoasă dimineață de luni.

Ei, bine, locul văzut este cunoscuta SALĂ OMNIA, pe care cu siguranță cititorii care au trăit în „Epoca de Aur” au văzut-o de nenumărate ori la tv. Ce este cu acest obiectiv aparent auster, rece, colțuros, te invit să descoperi imediat.

Proiectat în anul 1967, de arhitectul CEZAR LĂZĂRESCU, imobilul situat pe strada Cristian Popișteanu, la numărul 3, a avut inițial rolul de anexă a sediului CCPCR (COMITETUL CENTRAL AL PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN), aici având loc cunoscutele conferințe și ședințe de partid susținute de către Nicolae Ceușescu. Tot aici, potrivit informațiilor găsite în spațiul on-line, a funcționat și primul sediu al SENATULUI ROMÂNIEI. Totodată, aici a fost găzduit, o perioadă, și TEATRUL NAȚIONAL DE OPERETĂ „ION DACIAN”.

Odată ajunsă în interior, cu toate acele urme care se adâncesc tot mai mult, nu am putut să nu remarc multitudinea de elemente care s-au păstrat frumos, în mare parte, în ciuda trecerii timpului. Celor care au fost totuși afectate, li s-ar putea reda frumusețea de altădată.

Sala ca sala, frumoasă, sobră, elegantă chiar. Dar nici ce e dincolo de perimetrul ei nu este de neobservat. Având ocazia să pătrund prin toate colțurile și ungherele clădirii, nu m-am putut abține să nu ajung și pe acoperiș, prin tavan sau chiar pe dedesubturile ei (Din motive de siguranță, partea acesta nu o voi detalia. Cel mult voi reveni cu o a doua parte a materialului despre Sala OMNIA, în care voi integra câteva imagini). Da, la propriu am pășit prin tavan, printr-o adevărată rețea de foste relee, antene, transmițătoare, din ce am înțeles. La un moment dat parcă eram într-un film SF, pe o navă cu un sistem tare complicat pe care încercam să-l deslușesc. La un moment dat, privind printr-un „ochi” spart, am putut vedea, din tavan, interiorull propriu-zis al sălii. (foto)

smart

Asemenea altor locuri-simbol ale Bucureștiului, Sala OMNIA nu a fost nici ea ferită de trecerea timpului și de delăsare, în interiorul ei putând fi observate urme vizibile de degradare.

Și totuși, „speranțe de mai bine” există pentru ea.

Ca urmare a HG din luna septembrie a anului 2016, Opera Națională București cedează administrarea sălii către CNDB, aceasta fiind singura instituție care are ca scop dezvoltarea, susținerea și promovarea dansurilor contemporane.

Tot din spațiul on-line, am aflat, dintr-un articol mai vechi, că în anul 2019, la data de 21 februarie, CNDB a primit vizita unor vizita unor delegați străini, mai exact directori și programatori culturali din Bruxelles. Acestora li s-au prezentat detaliat planurile pe care CNDB le are în privința clădirii, fiind expuse atât funcțiile și capacitățile viitoarei clădiri care va găzdui CENTRUL NAȚIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI, cât și o serie de schițe din faza de proiectare.

Și totuși, lucrurile încă stau pe loc… Sala ar fi trebuit să fie inaugurată încă de anul trecut, din 2021, însă, după cum se poate vedea de către orice vizitator curios, la fața locului, nu prea pare să semene ceva a pregătire de inaugurare a unui spațiu reabilitat după noile standarde.

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Otilia Bercaru

1 decembrie, 1987, pasionată de scris, explorări urbane, vlogging, fotografie, călătorii, filme și multe altele. Îmi place să învăț aproape în permanență lucruri noi considerând că este timp mereu pentru a învăța ceva indiferent câți ani aș avea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.