Pe lângă măsurile de igienă, administratorii restaurantelor trebuie să respecte următoarele mai multe reguli printre care se numără stabilirea circuitelor cu sens unic, dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele fizice între aceştia (exemplu: înspre şi dinspre toaletă). Totodată, la intrarea în restaurant, se va face un triaj observaţional al clienţilor, iar accesul celor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. La intrarea în unitatea de alimentaţie publică, pe mese şi la grupurile sanitare vor exista dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor.
De asemenea, portul măştii de către clienţi va fi obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică.
Se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la
o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Vor mai fi interzise consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii, consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar şi activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică.
În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.Caricatura de Mihai Matei pentru www.argesplus.ro