Ministerul Educației a anunțat (02.02.2024) calendarul simulărilor examenului de Evaluare Naţională 2024 pentru clasa a VIII-a, astfel:
- 5 februarie 2024 – proba scrisă la limba și literatura română;
- 6 februarie 2024 – proba scrisă la matematică;
- 7 februarie 2024 – proba scrisă la limba și literatura maternă;
- 23 februarie 2024 – comunicarea rezultatelor.
De asemenea, Ministerul Educației a prezentat și următoarele informații utile legate de această simulare, precizând următoarele:
- probele încep la ora 09.00, moment în care , în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat;
- accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30;
- timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev;
- subiectele sunt distribuite sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul;
- broșura se predă la finalul probei şi, întrucât conține subiecte, aceasta nu rămâne în posesia elevilor;
- repartizarea candidaţilor pe săli se va realiza în funcţie de disciplinele şi tipul de subiecte solicitate de elevi pentru disciplinele de examen aprobate pentru fiecare probă, în ordine alfabetică, pe centre;
- la stabilirea sălilor în care se susţin probele scrise şi repartizarea elevilor în săli se vor asigura, de regulă, 15 elevi/sală.
Important:
- Rezultatele obținute la simulare sunt analizate în fiecare unitate de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, „în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an”.
- Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, precizează Ministerul Educației.
Simulările Evaluării naționale din 2024 vin și cu un element de noutate în sensul în care toate lucrările vor fi scanate în sala de examen și corectate pe o platformă online. În ceea ce privește acest element de noutate, scanare și corectarea în cadrul unei platforme online, Ministerul Educației a precizat că „după verificarea fiecărei lucrări scrise, în ordinea primirii acestora, în prezenţa elevilor, profesorii asistenţi scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic şi cu numărul de pagini trecut în procesul verbal de predare-primire al acesteia, precum şi gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă şi o marchează pe platforma destinată evaluării digitalizate a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (art. 19 din Procedura nr. 24107/08.01.2024).