Ora 15.00
Am revenit cu informații despre situația incidentelor electorale, la nivelul județului Argeș.
De la începerea votării, au fost sesizate 8 posibile incidente, dintre care 3 sunt confirmate, una este în curs de verificare și 4 neconfirmate.
Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale: 2 amenzi în valoare totală de 3.000 de lei și 1 avertisment.
Facem precizarea că toate incidentele electorale sesizate privesc continuarea propagandei electorale, după încheierea campaniei.
Până la acest moment nu au fost sesizate posibile infracțiuni electorale.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate pentru asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor.
Ora 13.00:
Bărbat decedat în Cicănești
Astăzi, în fața secției de votare nr. 294, din localitatea Cicănești, județul Argeș, un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecțiuni medicale, ar fi căzut pe stradă. La fața locului au intervenit de urgență echipajele medicale, care l-au găsit pe bărbat inconștient și au aplicat manevre de resuscitare, însă, din păcate, acestea nu au avut succes, fiind constatat decesul persoanei.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș s-au deplasat imediat la locul incidentului pentru a efectua cercetări.
În prezent, se investighează toate împrejurările în care s-a produs evenimentul, urmând să fie stabilită cu exactitate cauza decesului.
Pentru asigurarea cadrului legal, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, sub supravegherea Parchetului de
pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
Inspectoratul de Poliție Județean Argeș își exprimă regretul pentru acest incident tragic și continuă cercetările pentru clarificarea situației.
Declarație de presă, ora 12:00
Conform datelor centralizate la nivelul județului Argeș, până la ora 11:00, nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral.
De la începutul procesului electoral au fost sesizate 4 posibile incidente electorale: 3 sunt confirmate și 1 este în curs de verificare.
De la începerea votării, trei persoane au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare totală de 3.000 de lei, pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.
Angajații MAI rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
Având în vedere solicitările pe acest subiect, reiterăm că potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 07.00, este interzisă.
Potrivit Deciziei nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele.
În continuare, fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate, imparțialitate și profesionalism de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate.
Ora 11.00:
Verificări privind continuarea propagandei electorale
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, despre faptul că un membru al unei formațiuni politice ar fi continuat campania electorală, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș este abilitat să comunice următoarele:
Polițiștii au fost sesizați de către Biroul Electoral Județean Argeș, cu privire la continuarea campaniei electorale pe o rețea de socializare, de către un membru al unei formațiuni politice.
Astfel, au fost luate măsuri în vederea verificării aspectelor sesizate, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
Reamintim că persoanele care continuă campania electorală, după încheierea oficială a campaniei, inclusiv pe rețelele de socializare, considerate spațiu public, pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN ARGEȘ
Ora 10.00:
La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 527 de secții de vot organizate la nivelul județului Argeș, s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.
Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 5 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat. 3 dintre acestea au vizat continuarea campaniei electorale, fiind aplicată o sancțiune contravențională.
Nu au fost întocmite dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.
Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de angajații MAI, indiferent de persoanele implicate.
Aproximativ 1.900 de angajați MAI din județul Argeș, sunt mobilizați astăzi, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.
În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.
Permiteți-mi să reamintesc principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege.
• Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
• Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
Vă reamintesc că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților
• Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate și profesionalism de echipele MAI, indiferent de persoanele implicate.
Pe parcursul zilei vă vom informa periodic cu privire la misiunile și rezultatele activităților desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.