„România se află în topul ţărilor cu cele mai mari scumpiri la alimente. Alimentele s-au scumpit în România, în medie, cu 14,5% în ultimii doi ani şi jumătate, a doua cea mai puternică dinamică la nivel european, după Ungaria, reiese dintr-o analiză The Money Channel, pe baza datelor Eurostat. Pe de altă parte, datele Eurostat mai arată că jumătate din scumpiri au avut loc în ultimele şase luni. Cel mai mult s-au scumpit legumele în ultimii doi ani şi jumătate, cu 55% faţă de o medie europeană de plus 17%. Pâinea şi cerealele sunt mai scumpe cu 11% faţă de acum doi ani şi jumătate, iar carnea cu 8,7%. Lactatele şi ouăle s-au scumpit, în medie, cu 12% în ultimii doi ani, la fel ca şi fructele. În toate aceste cazuri, creşterile de preţ au depăşit în România cu mult media europeană, iar ţara noastră se află pe primele locuri în topul scumpirii alimentelor în Uniunea Europeană. Cheltuielile cu alimentele ocupă, în medie, mai bine de o treime în bugetul unei familii. Din septembrie 2008, până în prezent, legumele sunt cu 55% mai scumpe, în timp ce avansul salarial s-a redus considerabil.
Mai mult, pentru perioada următoare, veştile sunt tot mai proaste! Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Ponderea mărfurilor alimentare în coşul de produse şi servicii pe baza căruia se calculează inflaţia, de 33%, este de departe cea mai ridicată.
Având în vedere această situaţie, datele oficiale şi semnalele specialiştilor vă solicit un punct de vedere al instituţiei pe care o conduceţi, în legătură cu creşterile alarmante ale preţurilor la alimente, în contextul în care România dispune de un potenţial agricol însemnat, fiind al şaselea stat comunitar în privinţa suprafeţei agricole şi ţara cu cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură.”
Deputat PSD de Argeş, Mircea DRĂGHICI