Pe un post de radio, dimineata era o emisiune in care se dezbatea bogatia. De fapt se ironiza. Si chiar daca tenta era ironica, consider ca bogatia financiara e chiar dorita. Din ipocrizie, oamenii spun ca banii nu sunt atat de interesanti. Ipocrizie sau „neputinta„.
Banii sunt importanti, cum altfel?
Dupa sanatate, sunt cei mai importanti. Daca mai esti si bolnav si n-ai bani sa-ti tratezi suferinta si s-o elimini, ce faci? Bani sunt importanti, cei mai importanti, indiferent de cat de mult despici firul in patru.
Educatia cu privire la bani si mai ales vorbele goale ale unora care nu stiu pe deplin ce inseamna sa ai si sa faci si mai multi bani, spune asa:
Banii sunt rai, banii te fac mai rau, banii sunt ochii dracului
Eu as spune altfel:
Banii nu sunt rai, nu te fac mai rau, banii scot la iveala, adevarata ta fata
Cateva motive pentru care nu esti (inca) bogat.
- Tot timpul ti s-a spun ca banul nu-ti face bine, banul te schimba
Cum oare, poate banul sa schimbe un om. Niste hartii, fara „suflet” nu pot schimba un om cu sentimente. E posibil ca sentimentele sa se intensifice si exact cum spuneam mai sus, sa-ti arate adevarata fata si valoare, numai ca tu n-o sa-ti dai seama. Banul e numai stimulul ce activeaza comportamentul. Aici ar trebuie sa apara si gandul. Stiu oameni bogati ce sunt mari filantropi. Pentru asta traiesc, azi. Da, si in Romania exista, insa cel mai recunoscut filantrop este Warren Buffett. El isi doneaza pest 90% din bani…in fiecare luna! Banul…nu schimba oamenii.
- Nu ti s-au „predat” lectii de educatie financiara
In scoala primara nu s-a vorbit niciodata despre bani. Banii sunt un subiect aproape intrezis. „Lasa ca va veni si vremea ta sa intelegi ce e banul”. Daca e asa, de ce am fost depunctati atunci cand nu ne-am stiut lectiile la matematica? De ce nu ni s-a spus: „Lasa, ca va veni si vremea sa intelegi cum sta treaba cu ecuatiile, e timp.” Parca nu se vrea ca oamenii sa stie in primul rand cum sa-si administreze banul. Partea buna, pe surse, e ca se gandeste un astfel de sistem si in scolile romanesti.
- N-ai avut de unde sa pui deoparte din banii de salariu
Nivelul salariului mediu, in Romania, e mic, josnic, chiar. E posibil sa nu fi avut de unde si te inteleg. Daca esti inca la varsta la care nu ai avut impact cu prima *”sansa”, fii pregatit, aceasta o sa vina si e bine sa stii s-o gusti din plin. Pune 60% din castiguri intr-o pusculita, acestia fiind banii necesari pentru trebuintele de zi cu zi (chirie, intretineri, faturi), 15% in alta pusculita, acestia fiind bani pentru a-ti cumpara carti, a merge la cursuri, a te educa in general, 10% in alta pusculita, acestia fiind bani pentru distractii, relaxari, 15% in alta pusculita, acestia fiind bani pentru a face economii pe termen lung (daca nu-ti place sa-i pui la banca). Cu timpul, ia 5% din banii de distractii sau economii pe termen lung si fa o alta pusculita pentru donatii. Cand vei ajunge sa traiesti ca un om „bogat”, chiar si cu un salariu modest, poate, atunci vei intelege „karma„. Dai-primesti. Insa in prima faza, da, doneaza si nu astepta. Cand te vei astepta mai putin, acestia se vor intoarce sub diverse forme.
- N-ai profitat de prima *sansa
Iti spuneam la punctul 3, ca prima „*sansa” nu e de ratat. De ce? E posibil sa fie si ultima.
*Sansa=”norocul” ce te va lovi si vei castiga mai multi bani decat 80% din populatia lumii. Numai dupa ce inveti 🙂
Dupa ce din salariul tau modest, pui strategic bani deoparte, intelegand asta ca pe un obicei ce se va instala dupa primele 30 de zile, gandeste-te… cand te va „lovi” sansa, cat vei pune deoparte? Procentual, la fel, insa in „volum”, mult mai mult. O sa-ti dau un exemplu. Ca angajat, dupa ce am schimbat doua firme in care am fost agent de vanzari, un ceh, m-a remarcat si m-a luat in echipa. Am petrecut alte 6 luni ca agent de vanzari, apoi coordonator, apoi manager. Ajunsesem sa castig mai mult, fata de 80% dintre oameni si „sansa” ma lovise. Am avut senzatia ca nu se va termina niciodata si eram convins ca voi fi bogat intr-o zi, din munca cinstita. 🙂 Si am inceput sa economisesc, la baca. Depozite, depozite!
Dupa mai bine de 4 ani, am inceput sa umblu la depozite si unul cate unul, sa le eliberez. Am inceput sa cumpar fara sa ma intreb ce mi se poate intampla daca nu cumpar. Nu spun ca a fost singura sansa. Acum castig mai putin, insa ma straduiesc, sa-mi tin pusculitele vii.
- N-ai primit nimic de la nimeni
Ai fi surprins daca ti-as spune cei ce au totul de-a gata nu se bucura atat de tare cat te bucuri tu dupa ce construiesti ceva? Dar faptul ca acesti oameni duc mai departe o afacere si se imbogatesc pe zi ce trece, cum iti suna? Ilegal? Faptul ca n-ai primit nimic, inseamna ca n-ai primit pentru ca tebuie sa-ti iei singur, trebuie sa faci sacrificii, trebuie sa-ti cam bubuie capul de planuri si masuratori. Poate tu vei fi cel ce va da…cine stie?!
Da, e posbil ca „ilegalistii” sa fie cei mai bogati, insa uita-te in jur ce se petrece. Si hai sa nu ignoram elefantul care e langa noi. „Ilegalistii” sunt pusi sub urmarire si inchisi. O sa spui ca nu se recupereza prejudiciile si ca pe tine te-au furat… Dar daca din salariul tau modest (pana la venirea sansei), ai strans in cele 4, 5, 6 pusculite? De unde iti mai fura?! Si ce se intampla atunci cand esti pregatit sa imbratisezi sansa si obiceiul sa fie deja instalat!?
- N-ai riscat deloc
Tine mine aceste cuvinte. Guvernul, statul si nimeni altcineva nu risca pentru tine. Nimeni nu-si ia angajamente pentru tine. Nimeni nu te invata cum sa risti, pe pasi, nu te incurajeaza, insa majoritatea te indruma sa fii extrem de precaut, sa nu iesi din tipare. Imi aduc aminte acum patru ani cand am avut nebunia de a-mi face o mica firma de prestari servicii de training si coaching. Nimeni (in afara de mine 🙂 ), nu-mi dadea nicio sansa. Si nu spun ca mi-a iesit 100%. Daca imi place un job, ma bag ca si angajat, n-am nicio problema. Vreau sa traiesc! Precautia extrema, e buna, sau era in vremurile apuse. Aveai de unde, aveai o casa, aveai un serviciu, trebuia doar sa fii precaut…atat! Azi, nu esti sigur de un job, de o casa si mai trebuie sa fii si precaut pe deasupra. Si daca tot nu mai suntem atat de sigur pe nimic, de ce sa nu riscam pe cont propriu? Fa-ti o firma de curantenie, ia doua trei doamne libere de atributii (pe post de lucratoare) si mergi la firme si negociaza sa le faci curat, fa-ti o firma de construit talente, invata copii sa cante la pian, la chitara (daca stii tu, deja), fa prajituri de casa si vinde-le in prima faza cunoscutilor, vinde hot-dog pe strada sau tinde la mai mult. Iti dau anumite exemple ce pot fi puerile. Sunt niste exemple nevinovate…
- N-ai avut oportunitati
Oportunitatile, de multe ori ti le creezi singur. Ele nu vin, ciocanind la usa sa te ridice din pat, din agonie. Ele sunt acolo unde tu nu esti, probabil. Sau nu le vezi. Daca locuiesti in Valcea sau Campulung si nu le vezi, muta-te. Plateste intr-o zi bilet de autobuz pentru toata ziua, intr-un oras in care crezi ca sunt mai multe oportunitati si ridica capul din pamant, priveste mai sus, cauta oportunitati in stanga si-n dreapta. Ai grija la ce fel de „ocazii” te uiti, pentru ca imi amintesc de cel putin zece astfel de „promisiuni” pe care le-am refuzat pentru ca nu mi s-au parut oneste. Pff, prea multa atentia, asa-i? Dar, simplu…ASTA E VIATA! 🙂 Poate suna a „lupta pentru supravietuire” si poate asa e.
- Sunt inca „mic” pentru asta
Intr-o zi ve fi mare. Ce ai facut cand erai „mic”?!, asta conteaza. Tot Warren Buffett spunea ca a investit in primele actiuni, la 11 ani si ii pare rau ca a inceput prea tarziu. Pare usor exagerat insa asa stau lucrurile. Da, acolo sunt alte oportunitati, insa stiu romani, ce dupa ’89 vindea spray-uri si sapunuri in strada iar astazi au firme mari care vand o intreaga gama de cosmetice. Daniel Zarnescu spunea ca pana sa-ti deschizi propriul restaurant, ar fi bine ca mai intai sa vinzi chiftele in strada, sa inveti sa vinzi…si sa intelegi cum se fac vanzari. Cel mai important aspect al unui om care are ceva de vandut, este ca mai intai sa stie cum sa vanda, cum sa se vanda, cum sa deschida gura si sa cam stie ce-i in mintea cumparatorului. Asa ca nu esti mic, esti mare insa n-ai inceput sa gandesti ca atare. E timp (inca), sau nu!?
Daca ti-a placut articolul, fa-l cunoscut printr-un share!
Am creat un SUPERGHID „7+1 PASI SA-TI CRESTI VANZARILE”, si te voi tine la curent dupa lansare.
www.investestecorect.ro
Iulian Costea