Cel de-al doilea e-vent Forbes Forward i-a avut ca invitați pe Karla Codrea (DPD România), Dragoș Anastasiu (Eurolines) și Eduard Uzunov (Regatta).
Karla Codrea, CEO al companiei de curierat DPD România, Dragoș Anastasiu, unul dintre cei mai puternici antreprenori din domeniul turismului și serviciilor și Eduard Uzunov, președinte și fondator al companiei de consultanță imobiliară Regatta au discutat în cadrul evenimentului ForbesForward despre provocările antreprenorilor din țară în perioada crizei și despre măsurile adoptate de Guvern. Sau mai degrabă de lipsa lor.
Dragoș Anastasiu a declarat în cadrul evenimentului online ForbesForward că a petrecut cele mai intense patru săptămâni din viața lui în ultima perioadă. El consideră că industria de turism și HORECA au fost cele mai afectate înaă dinainte de declararea stării de urgență în România. Practic, ne aflam deja într-o criză provocată de pandemie. Toate aceste companii care „se aflau pe plajă când a venit tsunami-ul au fost spulberate” nu au primit niciun fel de sprijin de la autorități.
Antreprenorul a dezvoltat în cadrul evenimentului ForbesForward viziunea sa asupra tipului de criză cu care ne confruntăm în această perioadă atât la nivel țară, cât și la nivel mondial. „Avem o criză care are patru elemente, din punctul meu de vedere. Este o criză de ofertă, va fi greu să mai ofertezi câte ceva, inclusiv transporturile funcționează cu dificultăți, avem apoi o criză de cerere, o criză de predictibilitate, pentru că nimeni nu știe cât va dura, și ceea ce este cel mai grav este că avem și o criză de încredere.”
Peste toate aceste crize, care sunt valabile pentru tot mapamondul, în România mai avem niște crize suplimentare, afirmă Dragoș Anastasiu. „Prima a fost criza politică, în sensul în care atunci când firmele din turism erau spulberate, noi ba aveam prim-ministru, ba n-aveam prim-ministru și au trecut vreo două săptămâni în care aveam decedați pe plajă și politicul nu știa ce să facă. Avem în plus și o criză de competență la nivel administrativ, destul de cronică, nu e nimic nou. Și mai avem o criză a unui aparat de stat costisitor, nereformat, nedigitalizat și care ne costă pe toți foarte mulți bani; cei de acolo au 30% media salarială peste nivelul din privat și astăzi avem 1 milion de șomeri tehnici, dintre care niciunul de la stat.”
Karla Codrea, care conduce de anul trecut operațiunile companiei de curierat DPD România a declarat că are semnale din țările europene în care activează compania franceză că afacerile pe domeniul business-to-business a scăzut cu valori cuprinse între 20% și 50% și este de așteptat ca acest lucru să se întâmple și în România.
„Legat de business în aceste zile, se vede o ușoară creștere în domeniul activităților online, și în același timp se vede o scădere a activității în zona de business-to-business, ca pondere în totalul volumelor. DPD România a încheiat luna Martie cu un volum total peste anul trecut în aceeași perioadă”, a declarat Karla Codrea.
Deciziile pe care le-a luat oficialul DPD România au fost legate în primul rând de protecția angajaților, a partenerilor și a clienților. „Am început cu echiparea corespunzătoare a curierilor cu mânuși, măști și dezinfectant, am luat anumite măsuri organizatorice pentru a separa fluxurile de muncă în cadrul companie astfel încât să minimizăm contactul între angajați. Am decis să sistăm unele curse internaționale, momentan pentru protecția șoferilor. Am implementat măsuri stricte de lucru în procesul de livrare a curierilor, acolo unde se poate am implementat livrarea fără contact. Încurajăm foarte mult plata cu cardul, toți curierii au POS-ul, pentru a evita contactul cu banii.” La fel ca întreaga piață de profil, curierii DPD sunt în aceste zile pe teren și fac livrările la foc continuu. „Ei fac mai mult decât un job acum, primim foarte multe mesaje pozitive de la mulți oameni pentru că îi ajutăm. Mulți oameni se bazează pe livrări în perioada aceasta lucru care ne responsabilizează și mai mult.”
Eduard Uzunov, fondatorul Regatta (agenție imobiliară), a afirmat în cadrul evenimentului ForbesForward că în momente de criză, unitatea și solidaritatea sunt două aspecte extrem de importante. „Am o echipă extraordinară, niște oameni minunați cu care lucrez, vorbim în permanență și ne adaptăm. Păstrăm spiritul echipei Regatta, echipă care a trecut prin criza din 2008, echipă care a trecut și prin alte crize, pentru că suntem foarte uniți.”
Eduard Uzunov face apel la autorități și menționează că în aceste momente Guvernul dă dovadă de o lipsă de fermitate, într-un moment în care oamenii au nevoie de unitate de solidaritate. „Noi antreprenorii trebuie să ne unim forțele pentru că nu ne putem aștepta de la politicieni să ne dea ceva. Sunt foarte supărat că de 27 de ani mi-am plătit toate taxele de pomană. Acum e momentul pentru politicieni să acționeze în favoarea IMM-urilor și întreprinderilor românești care și-au plătit taxele.”
Sursa: Forbes.ro