Sărbătoarea Mărțișorului este strâns legată de vinerea primăverii, dând startul acestei perioade mult așteptate, când vremea se încălzește, iar perioadele de lumină din timpul zilei sunt în creștere. În jurul mărțisorului s-au țesut numeroase legende care circulă în popor, iar una dintre elșe face referire la o luptă a unui tânăr cu un zmeu.
Se spune că acum mult, mult timp soarele s-a hotărât să se întruchipeze în corpul unui copil pentru a simți fericirea pe Pământ. Lumea îl iubea în special pentru că aducea lumină, iubire si binefacere în viata lor. Un zmeu înzestrat cu răutate din belsug, auzind de binefacerile acestuia, l-a răpit pe copilul-soare si l-a ținut captiv într-o temniță. Astfel, lumea și natura se întristase, lumina zilei nu mai apărea, plantele nu mai creșteau, păsările nu mai ciripeau. Într-o zi, un tânarul voinic, și-a luat inima în dinți si a călătorit o vară, o toamnă și o iarnă până să ajungă în ținutul zmeului cel rau. Găsind-ul pe zmeu, s-au luptat trei zile și trei nopti, reușind să îl învingă.
Așadar, copilul-soare a fost eliberat și natura în sfârsit a prins din nou viață. Însă, tânărul voinic fiind grav afectat de loviturile zmeului, acesta a murit, iar sângele din răni s-a scurs pe zapada albă. Astfel simbolul din culorile șnurului de mărțișor este preluat din această povest, roșul semnificând sângele pur al iubirii și al curajului iar albul semnificând puritatea și loialitatea.
Sursa: felicitystore.ro