Zilele trecute, mai mulți angajați și foști angajați ai Complexului Muzeal Golești au contactat redacția Argeșplus pentru a se plânge de neregulile grave din activitatea instituției. Printre altele, aceștia se plâng de managementul defectuos al directorului Iustin Dejanu (PSD), de întrebuințarea patrimoniului instituției în interesul unor persoane din conducere și multe, multe altele. Angajații instituției ne-au pus la dispoziție un ,,dosar” consistent, care conține fotografii și documente care vorbesc de la sine. Materialul documentat de angajații care au contactat Argesplus, în perioada iunie-noiembrie, vorbește de la sine:
Managerul muzeului, după eliberarea din funcție a directorul științific, pe motiv că „nu i-a fost fidel”, a format o nouă comisie de disciplină cu persoanele dorite de el, fără să discute componența comisiei, în Consiliul de Administrație.
Această nouă comisie de disciplină a desfăcut contractul de muncă, fără cercetare disciplinară, al șefului serviciului administrativ, cu o vechime de 20 ani în muzeu. A fost sesizat ITM-ul, care a venit în control și conform anexei la Procesul Verbal nr. 494400, întocmit de Inspecția Muncii Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, în data de 25.07.2024, (anexăm fila 5, la prezenta), care avea ca termen de soluționare data de 21.08.2024, s-a constatat că desfacerea contractului de muncă a fost ilegală. Nu s-au luat măsuri pentru reintegrarea salariatului.
Managerul a refuzat, din anul 2018, să acorde salariaților sporul de condiții vătămătoare. Favorizează anume colege să desfășoare ce activități doresc ele. Le încurajează să nu participe la activitățile de bază, precum ghidajul. Pentru alte persoane, a dat ordin să nu mai fie incluse în activități, precum ghidaj, organizare de expoziții, participări la sesiuni/conferințe, încercând să le submineze activitatea. Invitațiile la manifestări, primite de la alte instituții, nu mai ajung la șefii de secții pentru a fi diseminate personalului. Participă la manifestări numai persoanele agreate de manager.
Managerul permite anumitor salariați să desfășoare tabere de creație (ateliere de creație pentru copii), pe bani, în timpul programului de lucru, în incinta muzeului. Angajatul desfășoară tabăra/atelierul în spații muzeale, primește bani de la părinți/învățători, dar în același timp este pontat/semnează condica ca o zi normală de lucru. Așadar, unii salariații vin la muncă și fac bani! în timpul programului, în incinta Muzeului.
Avocatul Ioan Dobre vine în continuare la muzeu, unde rămâne cu orele, discutând doar cu managerul și câteva persoane „de încredere”. În pofida faptului că acesta are contractul încheiat cu muzeul, el reprezintă instituţia în procesele ce sunt în derulare, la cererea managerului.
Managerul s-a folosit ani la rând, de salariați, în timpul programului de lucru, să facă curățenie la casa mamei sale și la locuința personală.
În luna noiembrie 2024, componența Consiliului de Administrație este modificată prin decizie a managerului, introducând în Consiliu persoane agreate de el, încălcând astfel Regulamentul de Ordine Interioară, aprobat prin HCJ 333/28.11.2024.
Mai exact au încălcat Art. 20 care spune clar care este componența CA-ului: președinte – managerul; membri – directorii, 1 reprezentant al Președintelui Consiliului Județean Argeș, 1 reprezentant al Consiliului Județean Argeș, șefii de secție și reprezentantul personalului de execuție.
În mod normal și legal nu poate face modificări în afara acestui cadru. Prin urmare, singurele modificări legale erau să le introducă în componență pe noua șefă a Serviciului Administrativ și pe noul reprezentant al salariaților afiliaţi Federaţiei CulturMedia ,în procent ridicat (62 înscrişi din 78) Nici o altă componență nu este statutară (introducerea doamnei de la SSM și a altei doamne pe post de reprezentant al salariaților cu funcții de execuție prin numire de către manager ). De precizat că ROF-ul muzeului nu prevede posibilitatea ca la CA să participe persoane invitate!
Dacă vor să modifice Consiliul de Administraţie, trebuie să modifice întâi ROF-ul.
Această mișcare are consecințe deosebit de grave:
– În primul rând, este un atac direct la reprezentativitatea sindicală și o încălcare flagrantă a CCM-ului și a Legii Dialogului Social.
– Apoi este o vădită mișcare de monopol a C.A.-ului.
În aceeași stil de preluare cu japca, convocatorul din luna noiembrie anunță „reorganizarea” Consiliului Științific, prescurtat in continuare C.S.
Legat de CS sunt următoarele probleme:
– Nu au cum să reorganizeze ceva ce nu s-a întrunit niciodată în 8 ani de mandat.
– Orice reorganizare presupune, ca și la CA, modificarea prealabilă a ROF-ului și apoi convocarea unui CS în formulă nouă.
– În spatele acestei „reorganizări” stă un singur motiv: să împiedice sau să îngreuneze deplasarea la evenimente științifice și să îngrădească activitățile anumitor salariați incomozi, prin obținerea unui fel de „aviz” de la C.S. Din actualul C.S. nu fac parte cercetătorii de la Muzeul Golești. Managerul a spus în ședința C.A. că este dreptul lui să aleagă membrii C.S. și cităm „pun pe cine vreau eu!”.
Între subiectele ședinței C.A. data de 13.11.2024, s-a aflat și aprobarea agendei culturale. În mod normal și legal, trebuia trecută prin Consiliul Științific și apoi adusă în C.A. Conducerea actuală o vrea trecută direct prin C.A., fără aviz de la C.S.
Altă problemă: nu au anunțat nicăieri angajații despre când și cum se predau propunerile pentru agenda de manifestări culturale. A fost pus un coleg să distribuie în grupul realizat de manager pe whatsapp, un model de fișă de eveniment. Nu știe nimeni unde se predau fișe sau la ce dată trebuie depuse.
Concluziile şedinţei de consiliul de administraţie: sporul a fost acordat în procent maxim de 15 % pentru toţi angajaţii aşa cum documentaţia D.S.P Argeş indica, în condiţiile în care timp de cel puţin 3 luni , angajaţii au fost stresaţi precizându-le insistent faptul ca oricum nu vor lua. În toată această perioadă, lucrătorul desemnat SSM, a dezinformat, în repetate rânduri, o anumită categorie de angajaţi (supraveghetori, muncitori, gestionari custode sală).
Din iulie până acum , am asistat la suficiente demonstrații de rea credință și sabotaj din partea managerului, a directoarei și salariaților „loiali”. Dacă acum nu se acționează pentru a-i stopa din acest stil de conducere ilegal și abuziv, și pentru a opri un C.A. nestatutar, atunci acest muzeu nu mai are nicio șansă să intre în normalitate și legalitate.
Hanul din muzeu, deși procedura de licitație s-a încheiat, de trei luni, nu a fost închiriat. Câștigătorul licitației desfășoară activități de cattering în han și în jurul hanului, fără să plătească (chirie, gunoi, electricitate, apă), fără să aibă contract.
Spații din muzeu, Parcul Goleștilor și Hanul sunt închiriate pe timpul serii și nopții, fără: contracte de închiriere, proces verbal de predare-primire locație, plata chiriei la casieria unității. Și cel mai grav, în aceste închirieri de spații, nu există echipe de supraveghere, fiind pus în pericol patrimoniul! Într-un week-end din luna septembrie au fost cca 200 de persoane care au chefuit în Muzeu, până la 2 dimineața, nesupravegheați, plimbându-se prin muzeu, după voia lor. Au făcut focul în Muzeu, în două locuri, pentru a prepara mâncare. Astfel de evenimente au fost mai multe în lunile septembrie și octombrie.
Sunt scoase din depozite, în special cel de textile, foarte multe obiecte, care alcătuiesc expoziții ad-hoc, la comanda managerului, fără să existe: dosare de expoziție, cereri de organizare de expoziții, fișe de scoatere din depozit etc. Expozițiile sunt duse în scoli, spitale, la petrecerile private organizate în parc sau în alte locații din afara Muzeului – toate locuri de expunere neadecvate, care pun în pericol obiectele. Din aceste locații obiectele de întorc cu urme de uzură și degradări ireversibile.
A permis persoanelor din afara instituției să folosească obiecte de patrimoniu de valoare, pentru a-și realiza propriile cataloage. A cedat drepturile de autor asupra imaginilor cu obiecte muzeale.
Au avut loc mai multe filmări, în Muzeu, fără contracte de închiriere spații, fără procese-verbale de presare/primire locație, fără să plătească. În cadrul acestor filmări au fost folosite obiecte de patrimoniu, în special piese textile, scoase din depozite, și îmbrăcate. Este vorba de persoane care au mai folosit obiecte de patrimoniu pentru a-și crea propriile cataloage, muzeul neavând voie nici fotografiile să le folosească. Lucruri raportate în ședința din 2 iulie 2024… și care se repetă!
Spațiile folosite pentru filmări nu sunt supravegheate de echipe de muzeografi/conservatori/supraveghetori, iar foarte multe obiecte existente în expoziții sunt folosite într-un mod neadecvat, cum dă mai bine pentru filmare!
Filmare cu folosirea necorespunzătoare a obiectelor și spațiilor muzeale. Față de masă pătată.
Filmare cu folosirea obiectelor și spațiilor muzeale pe post de garderobă.
Pe masă: o sticlă de vin, vase de ceramică aduse din alte expoziții, fața de masă pătată.
Filmare cu folosirea obiectelor și spațiilor muzeale pe post de garderobă.
A transformat conacul Goleștilor, la anumite manifestări private, în garderobă. La o prezentare de modă, manechinii au folosit mobilierul din conac pe post de garderobă, au îmbrăcat costumele de boieri din expoziție, iar organizatorul evenimentului de modă a fost plătit din banii muzeul.
Filmare cu folosirea obiectelor muzeale.
Costum de boier, îmbrăcat, direct pe piele, de manechin.
Costumele de boieri folosite de manechini.
Filmare cu textile/costume din colecția Muzeului (fără contract, fără proces verbal de predare-primire spațiu).
Filmare cu folosirea obiectelor muzeale.
Costume din colecția Muzeului Golești folosite pentru ședințe foto și cataloage personale.
Cedarea drepturilor de autor. Muzeul nu are voie să folosească nici fotografiile!
Pregătirea unei expoziții… cu textile puse pe jos…
Spațiul și obiectele după o expoziție făcută „la comandă” arată așa:
Obiectele din imaginile de mai sus, au fost scoase din expoziții/depozite fără consultarea sau acordul celor care le au în gestiune, fără să anunțe șeful ierarhic. Au fost expuse toată noaptea în Parcul Goleștilor. Alături de aceste obiecte au fost expuse și costume populare.
Responsabil de lucrările de reparații și de întreținere a muzeului a fost numită o persoană cu studii economice, care lucrează pe un post de conservator! De lucrările de reparații și întreținere se ocupă o altă persoană, cu studii medii, care ocupă un post de restaurator!
Managerul a refuzat și refuză să obțină, pentru muzeu, titulatura de Muzeu Național. Managerul a spus angajaților că dosarul pentru obținerea titlului de Muzeu Național a fost depus la Ministerul Culturii! Lucru neadevărat! Nu a fost depus vreun dosar!
Managerul a scos la concurs postul de director științific, fără să consulte Consiliul de administrație și să anunțe Sindicatul. O persoană din afara muzeului, fără experiență în domeniul istoriei și muzeologiei sau restaurării-conservării, urmând să fie angajată pe acest post. Anunțul a fost postat o săptămână pe site-ul muzeului, după care a fost retras ( motivând că nu avea tematică); condițiile de participare erau ambigui și bizare! A fost publicat alt anunț, cu alte condiții de participare (vechimea, de la 10 ani, a fost modificată la 7 ani; studiile au fost modificate și ele: de la licență în orice, la licență în socio-umane și master în administrație! ).
Anunțul 1
Anunțul 2
Se încalcă în continuare normele GDPR, camerele de supraveghere fiind urmărite de anumite persoane, care informează managerul despre ce face x sau y. Camerele stau la secretariatul instituției! O parte din salariați sunt fotografiaşi și urmăriți prin Muzeu.
Conacul Goleștilor, construcție de sec XVII, are în zidărie, fisuri foarte mari, de structură, care afectează întreaga construcție. Managerul a fost înștiințat de acest lucru, dar nu a vrut să ia măsuri pentru remedierea lor.
A transformat o casă din muzeu, monument istoric, în adăpost pentru pisici. Mirosurile sunt insuportabile, casa a devenit un focar de infecție. De asemenea, sunt mai multe gospodării din muzeul în aer liber, în care stau pisici, dorm pe textile de patrimoniu!
A transformat blocul administrativ în focar de infecție, unde sunt ținute peste 20 de pisici și câini, care stau chiar și în birourile salariaților, bând apă direct din dozatoarele unității. O salariată a instituției nu face altceva decât să hrănească animalele, punând mâncarea pentru ele, în monumentele istorice. Au apărut știri (oct. 2024), la posturi tv, cu difuzare națională, prin care se laudă că protejează patrimoniul cu pisici! În fața camerelor au vorbit despre pisici și importanța lor în cultură și protejarea patrimoniului, două persoane: supraveghetoarea responsabilă cu hrănitul pisicilor și o conservatoarea cu studii de inginerie. (n.n. Să știți că pisicile de la Muzeul Golești nu mănâncă șoareci!! Doar pliculețe…). Știrea constituie o abatere gravă de la deontologia muzeală și o denigrare a imaginii instituției.
Holurile, dimineața, sunt pline de excremente de pisici și câini, un miros insuportabil…, supraveghetoarele fiind obligate să strângă excrementele, părul de animale și să spele de mai multe ori pardoselile.
Ușile și ferestrele de la blocul administrativ stau deschise pentru a permite accesul pisicilor și câinilor în clădire, în condițiile în care se face focul în centrală pentru a încălzi clădirea.
Contractul colectiv de muncă, încheiat în 10.09.2024 şi înregistrat de către ITM Argeş în data de 16.09.2024, a fost încălcat de mai multe ori:
- Solicitarea angajaţilor pentru a presta muncă suplimentară fără respectarea 9 punctul 3 (Orele prestate la solicitarea angajatorului și cu aprobarea scrisă a salariatului, peste programul de lucru stabilit în instituție, sunt ore suplimentare) la evenimentul „Rod cu Spor” din 27-29 septembrie 2024 . Neacordarea zilelor libere în concordanță cu timpul suplimentar de lucru prestat de salariați.
- Nu s-a constituit noua comisie SSM cu reprezentanți ai salariaților, așa cum prevede CCM-ul în art. 57. Prin urmare, despre demersurile întreprinse la DSP Argeş pentru stabilirea condițiilor vătămătoare de lucru au luat la cunoştiinţă doar cadrul tehnic SSM cu acordul conducerii. Timp de 2 luni, din momentul solicitării DSP Argeş de către Muzeul Goleşti, nu s-a comunicat în nici un moment care sunt pașii de urmat, ce trebuie să facă salariații, nu a fost informat reprezentantul sindicatului din unitate. S-a solicitat angajaţilor, raport individual al activităţii prestate în instituţie, necesar conform lucrătorului SSm, DSP Argeş, pentru întocmirea documentaţiei care viza obţinerea sporului de condiţii vătămătoare fără se pune la dispoziție, oficial și public, un model și fără a cunoaşte ce parametrii de risc trebuiau trecuți.
Pe lângă comisia SSM, ar trebui făcute modificări la mai toate comisiile și includerea reprezentantului sindical.
- Trenează rezolvarea dosarelor de avansare pentru colegele care au solicitat acest lucru de peste 1 an.
- Prezența în muzeu a avocatului Ioan Dobre, fost colaborator al muzeului, al cărui contract a încetat de foarte mult timp.
- Nici un indiciu că fisele de post si celelalte regulamente ale instituției se vor alinia cât mai curând la CCM.
- Scoaterea la concurs a postului de director fără notificarea Sindicatului și avizul Consiliului de Administrație.
- Introducerea de noi membri în Consiliul de Administrație.
Precizăm faptul că autoritățile locale, Consiliul Județean Argeș, bat pasul pe loc, cu toate că au fost sesizați despre abuzurile managerului.
Între actualul și foștii directori ai muzeului, sunt diferențe mari de valoare, de conduită și de viziune a dezvoltării muzeului. Conform studiilor, actualul manager este inginer mecanică agricolă, fost ziarist local, și plonjat manager într-o instituție de cultură.
Minciuni, trunchieri ale adevărului. Detractori semidocți cu indemnizații frumușele de doctori, care, in tot acest timp au fost, și sunt inca, unii dintre ei, în funcții de conducere și s-au făcut părtași la așa zisele nereguli. Dealtfel, verificate. Daca sunteți interesat, ( deși nu cred), va stau la dispoziție cu detalii.