Veste bună pentru România, ultima țară din Uniunea Europeană la capitolul calitate a infrastructurii rutiere! În câțiva ani, nu o să mai avem nevoie de autostrăzi, deoarece olandezii vor introduce în producția de serie prima mașină zburătoare.
Conform revistei Capital, inovatorii din domeniu şi-au propus ca, în cel mult zece ani, maşinile zburătoare să aibă preţuri pentru toate buzunarele. Astfel, nu-i de mirare că producătorul olandez Pal-V a lansat oficial la începutul acestei săptămâni prima maşină de acest tip. Și asta nu-i totul. Producătorul a inaugurat şi un avion care se conduce.
Planurile companiei PAL-V nu se opresc aici, întrucât oficialii instituţiei au anunţat că vor lansa 90 de maşini în prima serie scoasă la vânzare, iar 45 dintre acestea vor fi destinate pieţei europene. În acelaşi timp, olandezii au spus că livrările pentru modelul Liberty vor începe în 2018. Preţul unui astfel de vehicul este de 425.000 de lire, iar aici intră şi cursurile de zbor şi opţiunile multiple de personalizare a vehiculului. Totodată, PAL-V a făcut publică dorinţa de a lansa un model mai iefin, adică de 254.000 de lire, Liberty Sport.
Start-ul, însă, în domeniu, a fost al companiei Terrafugia, care a finalizat primul model de maşină care ia cu asalt atât şosele cât şi zările. Este vorba despre Transition, care a fost finalizată în 2014 şi se transformă cu uşurinţă dintr-o maşină normală într-una zburătoare. Carl Dietrich, co-fondator Terrafugia, a declarat pentru Tech Insider că poţi primi licenţa de manevrare a Transition în doar 20 de ore. Compania, care îşi are sediul în Woburn, MA., nu a specificat preţul exact al Transition, dar îţi poţi rezerva una dacă mergi pe website-ul acestora. Conform oficialilor companiei, până în 2025 vor lansa şi prima lor maşină autonomă zburătoare, în contextul în care acum Terrafugia îşi îndreaptă atenţia spre următorul model: TF-X, care va decola, va zbura şi va ateriza autonom. Ironic sau nu, încă vei fi nevoit să conduci aşa cum o faci cu orice altă maşină automată.
La finele lui 2016, reprezentaţii Uber, citaţi de presa internaţională, estimau că, în zece ani, se va putea construi o reţea de maşini electrice zburătoare, la un preţ accesibil, care vor decola şi vor ateriza vertical şi vor avea o viteză de 322 de kilometri pe oră. Uber nu intenţionează să construiască propriile maşini zburătoare, dar vrea să colaboreze cu alte firme, guverne şi comunităţi.
„Este minunat că avem aceste idei, ne obligă să începem să gândim diferit. Vom ajunge, la un moment dat, la acel nivel, aproape cum am văzut în desenele animate. Realitatea este, însă, că nu va fi la fel de repede sau de optimist precum sugerează documentele”, declara, la acea vreme, Ali Bahrami, vicepreşedintele pentru aviaţie civilă la Asociaţia Industriilor Aerospaţiale, citat de CNN.