Home Social Noi tehnologii şi utilaje de apărare împotriva inundaţiilor

Noi tehnologii şi utilaje de apărare împotriva inundaţiilor

de Dan Badea
32 vizualizări

Schimbările climatice din ultimii ani care au provocat şi în ţara noastră frecvente episoade de inundaţii îi obligă pe gospodarii de ape să caute noi soluţii pentru prevenirea acestora şi a distrugerilor ce pot fi cauzate de revărsările de apă. La Târgu Mureş a avut loc o astfel de acţiune, de prezentare a echipamentelor, utilajelor şi tehnologiilor de ultimă generaţie folosite la intervenţia în caz de inundaţii sau poluare. Au participt reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” Bucureşti, ai Administraţiilor Bazinale de Apă din România, specialişti din Norvegia, Germania şi Ungaria.  Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea a fost reprezentată de directorul Adrian Moisescu şi specialiştii Serviciului Dispecerat şi Apărare Împotriva Inundaţiilor.

Elementul principal al prezentării au fost hidrobarajele. Acestea sunt extrem de utile întrucât sunt umplute cu apă, se pliază perfect pe configuraţia terenului şi pot fi montate în timp mult mai scurt decât tradiţionalii saci cu nisip, în plus, spre deosebire de sacii care nu mai pot fi recuperaţi, hidrobarajele pot fi refolosite. Hidrobarajele, în esenţă nişte tuburi umplute cu apă (material textil şi cauciucat) care se pot ridica până la 1,3 m înălţime în această variantă constructivă, dar care pot ajunge şi până la 9 m. Un alt sistem de protecţie împotriva inundaţiilor sunt panourile AquaFence. Acestea sunt alcătuite dintr-un sistem de panouri pliabile legate între ele. Panourile sunt asamblate şi dezasamblate rapid. Manevrarea panourilor necesită un număr restrâns de persoane. Acestea sunt construite astfel încât presiunea apei în caz de inundaţii le consolidează şi le măreşte stabilitatea. AquaFence este gândit pentru o asamblare uşoară, flexibilitate, robusteţe, şi costuri optime. Varianta standard a panourilor pliabile este construită astfel încât poate asigura protecţia împotriva inundaţiilor până la o înălţime de 1,20 m.

Prezentările şi exerciţiile în teren la care am participat au fost foarte interesante. Utilajele şi tehnologiile pe care le-am văzut sunt folosite de ţări precum Germania şi Norvegia, dar pot să vă spun că şi noi deţinem o parte din aceste instrumente de intervenţie. Hidrobarajele sunt o achiziţie pe care noi am făcut-o încă din 2006 prin programul Watman. Avem acum în stocul de apărare peste 500 de metri de hidrobaraje folosite cu succes la inundaţiile din Moldova. Intenţionam ca şi în viitor să mai facem astfel de achiziţii. – Adrian Moisescu director ABAAV.

O altă problemă care apare în situaţii de dezastre sunt poluările accidentale. Pentru diminuarea şi eliminarea efectelor acestora, a fost prezentat un produs cu o tehnologie ce reprezintă o inovaţie pentru ţara noastră.

Este vorba de un tub dublu, umplut cu apă şi cu aer simultan, ceea ce îi conferă polivalenţă în utilizare. Tubul de aer conferă flotabilitate, în timp ce tubul cu apă conferă stabilitate la suprafaţa apei. Acest lucru îl face foarte util în colectarea apelor contaminate cu uleiuri, hidrocarburi sau alte substanţe periculoase de pe suprafaţa apei.  În cazul utilizării pe suprafeţe uscate, tubulatura mixtă se dovedeşte foarte utilă în crearea de bazine artificiale pentru pompieri, sau de asemenea izolări ale scurgerilor de substanţe periculoase.

Facebook Comentarii

Hai, scrie aici părerea ta despre acest subiect

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

            
  Un plus de informație pentru argeșeni

@2023 – All Right Reserved. Toate drepturile rezervate Argeș Plus TV | Un proiect realizat de PUNKTNET |

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00