Numărul salariaților argeșeni și salariul mediu net, în ușoară creștere

Număru salariaților argeșeni la 31 octombrie 2020 a fost de 159169 persoane în creștere cu 163 persoane (+0,1%) faţă de septembrie 2020, potrivit datelor de la Direcția Județeană de Statistică Argeș. Evoluția ușor ascendentă a efectivelor de salariați comparativ cu luna precedentă s-a manifestat cu aceeași intensitate în toate sectoarele economice.

Repartizarea salariaţilor pe sectoare de activitate ne arată faptul că 49,3% din numărul total al acestora activează în industrie şi construcţii, restul regăsindu-se în servicii (48,9%) şi în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,8%). Comparativ cu finele lunii octombrie 2019, efectivul total al salariaților a scăzut cu 3904 persoane (-2,4%) urmare a dinamicii negative înregistrate în toate sectoarele economice.

Câştigul salarial2 mediu brut realizat în județul Argeș în luna octombrie a.c. a fost de 5224 lei, în creștere cu 143 lei (+2,8%) față de nivelul realizărilor salariale din luna septembrie 2020. Evoluția ușor ascendentă a fost cauzată de dinamica pozitivă a câștigurilor salariale din toate sectoarele de activitate. La nivelul județului Argeș în luna octombrie a.c. s-a înregistrat un câştig salarial mediu net de 3212 lei, în creștere cu 87 lei (+2,8%) comparativ cu luna septembrie 2020. Pe sectoare de activitate, creșterea câștigului salarial mediu net s-a înregistrat în toate sectoarele economice în proporții diferite: +3,1% în industrie și construcții; +2,4% în servicii; +1,2% în agricultură, silvicultură şi pescuit.

În luna octombrie 2020 creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanțe deosebite), sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte / comenzi), precum și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice. Câștigul salarial realizat în județul Argeș în luna octombrie a.c. a fost mai mic comparativ cu realizările salariale medii la nivel național atât în valoare brută (-4,2%) cât și în valoare netă (-3,9%).

Numărul şomerilor înregistrați la 31 octombrie 2020, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş a fost de 9382 persoane, în scădere cu 688 persoane (-6,8%) față de sfârșitul lunii septembrie a.c. și în creștere cu 1838 persoane (+24,4%) față de sfârșitul lunii octombrie 2019.
Structura șomerilor înregistrați pe sexe reflectă o predominare numerică a femeilor, acestea deținând o pondere de 51,4% în totalul șomerilor înregistrați. Rata şomajului înregistrată la 31 octombrie a.c. în județul Argeș a fost de 3,6% depășind nivelul mediei naționale (3,3%), conform Direcției Județeme de Statistică Argeș.

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 0 Average: 0]

Berta-Elena Dima

Născută pe 25 septembrie 1991, Berta Elena Dima este o tânără speranță a presei argeșene!  Este absolventă a Facultății de Jurnalism-Universitatea din Pitești, dar și deținătoare de Master pe Jurnalism Tematic la Universitatea din București! Ii place să scrie, sa danseze, sa se plimbe în aer liber si sa asculte muzică.  ,,Îmi place să observ societatea si sa relatez despre ce se întâmplă în jurul meu''  este mesajul jurnalistei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.