După ce autoritățile chineze au anunțat ca virusul se transmite de la om la om, Organizația Mondială a Sănătății ia în calcul declararea stării de „urgență internaționlă”.

O şedinţă de urgenţă va avea loc astăzi, la OMS, pentru stabilirea unui plan de măsuri în vederea evitării unei pandemii.

Noul virus gripal se răspândeşte rapid în China, iar autorităţile sanitare de acolo au confirmat că cel puţin două persoane s-au îmbolnăvit direct prin transmiterea virusului de la om la om.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Va ajunge cu siguranţă şi în Europa, problema e când va ajunge interacţiune aceasta apropiată a omului cu animalul, după mutaţii fac posibilă transmiterea de la animal la om şi apoi tot din cauza mutaţiilor de la om la om poate produce îmbolnăviri la care nu avem un răspuns rapid.

Simptomele virusului

Simptomele sunt comune mai multor boli respiratorii: febră, tuse, strănut, respiraţie dificilă.

Deocamdată nu poate fi vorba de punerea pe piaţă a unui vaccin împotriva coronavirusurilor. Analiza detaliată a tulpinii durează cel puţin 2-3 ani, iar apoi trebuie făcute testări pe animale de laborator şi voluntari pentru a fi evitată apariţia reacţiilor adverse.

Vom putea avea însă teste de depistare rapidă a virusului nou şi în România. Dar, pentru a evita îmbolnăvirea e bine să luăm măsurile elementare: să utilizăm măşti care acoperă gura şi nasul, să ne spălăm corect pe mâini şi să strănutăm în şerveţele sau în batistă.

Până acum, în Asia au fost confirmate 291 de cazuri iar 6 oameni au murit. Alţi 922 de pacienţi rămân sub observaţie. Mulţi dintre bolnavi au avut o legătură cu o mare piaţa din zona Wuhan unde se vând en-gross pește, fructe de mare şi animale.

S-au impus verificări drastice pe aeroportul din Wuhan şi în gări, iar spitalele din oraşele unde au fost descoperite cazuri au primit kit-uri de testare pentru a depista cât mai repede persoanele infectate.

Autorităţile din SUA au confirmat primul caz de îmbolnăvire cu coronavirusul din China

Un călător din China a fost diagnosticat în oraşul american Seattle cu coronavirusul provenit din oraşul chinez Wuhan,a declarat marţi un oficial al Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite a început să controleze călătorii din China, pe trei aeroporturi.

Sursa: ProTV

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here