Atunci când vorbim despre călătorii, mai ales despre cele pe care vrem să le facem în străinătate, implicit apare și întrebarea „OARE CE SĂ ALEG? VARIANTA COMODĂ ȘI FOARTE LA ÎNDEMÂNĂ PE CARE MI-O OFERĂ O PLATFORMĂ ONLINE, AICI AVÂND POSIBILITATEA SĂ ALEG EU CE VREAU, SAU CLASICA AGENȚIE DE TURISM UNDE MĂ PREIA O TANTI CARE ÎMI ZÂMBEȘTE FRUMOS ÎN TIMP CE MAI STUDIAZĂ ȘI ECRANUL CALCULATORULUI ȘI ÎNCEARCĂ SĂ MĂ CONVINGĂ CĂ OFERTA EI ESTE CEA MAI BUNĂ?”.
Cam greu de decis, dar nu imposibil. Până la urmă noi alegem, nu agentul care încearcă să ne ia cu binișorul și care, de cele mai multe ori nu uită să precizeze că „Platformele online nu reprezintă deloc o variantă sigură, să știți! În final tot la noi ajungeți după ce sunteți dezamăgiți că ați ales să faceți rezervări prin aplicațiile online!”.
Sincer, mie treaba asta cu „Nu alege modalitatea X, că știu eu că nu e bună! Crede-mă pe cuvânt, că doar eu am experiență în domeniu!”, îmi cam sună doar a ceva nesiguranță pe calitatea serviciilor oferite de către acel agent. În momentul în care știi că poți să oferi ceva de calitate, nu te sperii de niște banale aplicații electronice pe care mediul online i le pune utilizatorului la dispoziție nu în ideea de a te lăsa pe tine fără portofoliul de clienți sau fără comisioane încasate, ci pentru a-i economisi acestuia din timpul pe care îl pierde umblând prin oraș pentru a ajunge la agenția X, Y, sau Z.
Da, e adevărat că agențiile de turism au și anumite facilități pe care nimeni nu le contestă. Însă atunci când în mod vehement apare treaba cu „Rezervările făcute pe biletemocapentrufraieri.ro (un nume generic pe care îl folosesc, anumiți agenți mai „deștepți” și un pic cam ofuscați, la adresa platformelor online) …,”, explicația e simplă: teama din cauza nesiguranței pe ceea ce spun ei că oferă. In mod implicit, cu asemenea afirmație, este jignit și clientul, acesta fiind poate și utilizator de online. Sunt mulți și cei care folosesc ambele servicii. Depinde de situație, uneori.
Totuși, pentru mințile astea „luminate” care cred că dacă în față zâmbesc și vorbesc amabil doar pentru a vinde ceva, acel „biletemocapentrufraieri.ro” nu se adresează chiar neștiutorilor. Pe lângă asta, dacă nu ar fi bune, respectivele aplicații, nu ar mai fi folosite de atâta lume. Pentru că nu sunt folosite doar de „proștii de români” sau de „săraci”. Sunt aplicații folosite la nivel global. Au apărut, cum spuneam și mai sus, în ideea de a scuti din timpul pierdut uneori aiurea, nicidecum pentru a amenința numărul de clienți sau comisioanele vorbitorilor aparent amabili.
Cu siguranță îmi voi atrage multe antipatii, pentru ceea ce am spus aici, mai ales din partea celor care au rude sau prieteni care se ocupă cu zâmbetele și vorbele frumoase în timp ce stau la birou și vând clienților pachete de călătorie. Scopul articolului nu este acela de lăuda o treabă și de a o pune în lumină proastă pe cealaltă, în ambele existând atât plusuri cât și minusuri.
Cum spunea recent cineva într-un interviu realizat pe tema călătoriilor, „LOC ESTE PENTRU TOATĂ LUMEA! FIECARE ALEGE SĂ FOLOSEASCĂ VARIANTA CARE SE POTRIVEȘTE CEL MAI BINE NEVOILOR SALE!”.
Până la urmă „țepe”, dacă se întâmplă să luăm și așa ceva, luăm de oriunde și în special de la cel care pare a fi cel mai bine intenționat și nu lasă nici cea mai mică impresie că ar avea alte gânduri.
Atât bunele cât și relele sunt doar la un click, la un zâmbet frumos sau la câțiva metri distanță!