Săptămânile trecute, un scandal mediatic de proporții a apărut după ce mai multe personalități din lumea administrativă și a presei au dobândit, prin mijloace discutabile, grade de ofițer în Armata Română. La momentul respectiv, jurnalistul Robert Turcescu era insultat în ziarele USL că, deși nu făcuse o zi armata, și-a luat ditamai gradul de locotenent-colonel. La câteva zile, Ministerul Apărării a comunicat că Turcescu nici măcar nu avea habar că făcea parte din corpul ofițerilor MApN.
Hei bine, ziarul Evenimentul Zilei a publicat o listă cuprinzând mai multe personalități din administrație care s-au trezit avansați peste noapte. Este cazul și primarului din Pitești, Tudor Pendiuc, care a fost avansat de la locotenent la colonel (a sărit patru grade, contrar regulamentelor militare), probabil o avansare pentru fiecare mandat.
În toate situaţiile a fost constatată nerespectarea condiţiilor prevăzute în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ministrul apărării naţionale a dispus ca perioada de verificare a gradelor să fie extinsă până în anul 1990. În listele de la MApN apar inclusiv psihoterapeutul Aliodor Manolea, care în 2011 din căpitan a devenit colonel, dar şi analistul Bogdan Chirieac, ajuns de la caporal la colonel.
Printre alte nume care apar pe listele MapN mai figurează primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală (de la locotenent la căpitan), senatorul independent Chirvăsuţă Laurenţiu (de la locotenent-colonel, la colonel), fostul primar de Botoşani Cătălin Flutur (de la sublocotenent la colonel), dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur (de la locotenent-colonel la colonel).
Avansări la grămadă!
Pe listele din 2011 mai apare fostul şef al ANI, Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel), fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu (de la locotenent-colonel la colonel), fostul şef al TVR, Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel), senatorul UNPR Ovidius Mărcuţianu (de la sublocotenent la locotenent-colonel), deputatul Eugen Nicolicea (de la locotenent-colonel la colonel).
De asemenea, procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a fost avansat de la gradul ca caporal, la cel de locotenet colonel. Ulterior, i-au mai fost acordate grade în rezevă ajungând colonel.
Pe lista MApN mai apar primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc (de la locotenent la colonel), deputatul Cezar Preda (de la locotenent la colonel), fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon (de la locotenent la colonel), actualul primar de la Slatina, Darius Vâlcov (de la sublocotenent la maior).
Deputatul Nicolae Păun, de la soldat la lt.-col!
Şi fostul director Metrorex, Gheorghe Udrişte, a obţinut gradul militar de colonel, după ce fusese locotenent. Totodată, în 2011 au mai fost acordate grade şi fostului ministru de Finanţe, Bogdan Drăgoi (absolvent de studii superioare devenit maior), deputatului Nicolae Păun (de la soldat la locotenent colonel), senatorului PDL Ion Ruşeţ (de la caporal la colonel) şi deputatului PDL Alin Trăşculescu (de la fruntaş la locotenent-colonel).
De asemenea, în lista înaintărilor în grad în rezervă din 2012 mai apar fostul preşedinte al CJ Iaşi, Constantin Simirad, care din sublocotenent a devenit colonel, dar şi fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, devenit din locotenent-colonel, colonel.
Sursa: www.evz.ro