În această minivacanță, polițiști argeșeni vor fi la datorie, pentru creșterea siguranței în deplasările pe drumurile publice, asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea infracţiunilor de orice gen, în special pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la manifestările cultural-artistice și religioase, prilejuite de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
În medie, zilnic, aproape 250 de polițiști de ordine publică și rutieri vor acționa cu scopul asigurării siguranței cetățenilor și fluidizării traficului rutier. Modul de acțiune al acestora va fi unul predominant preventiv, însă, dacă vor fi constatate încălcări ale legii, vor fi aplicate sancțiunile care se impun.
Vor fi la datorie și polițiști de investigarea criminalității economice, investigații criminale, dar și alte structuri, cum ar fi polițiștii de la Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, specialiștii Serviciului Criminalistic, luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale și alții, ce vor interveni atunci când situațiile o impun.
Polițiștii argeșeni au în atenție în special zonele aglomerate de pe raza județului Argeș, precum și manifestările cultural-artistice organizate în această perioadă, unde se va acționa în sistem integrat, cu reprezentanții celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru gestionarea afluxului de persoane și respectarea prevederilor legale, dar și pentru activități preventive.
Reamintim faptul că, zilnic, vor acționa polițiști rutieri care se vor afla pe drumurile publice din județ, acționând pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente. Vor fi efectuate filtre rutiere, împreună cu polițiști de ordine publică, pentru identificarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație, conduc agresiv, cu viteză excesivă sau aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Polițiștii argeșeni continuă să fie prezenți la datorie și sunt pregătiți să intervină la nevoie, astfel încât întreaga comunitate să fie în siguranță!
•
Principala recomandare a polițiștilor pentru această perioadă se îndreaptă către șoferii care intenționează să circule pe Transfăgărășan.
Îi sfătuim pe conducătorii auto ca, în cazul în care zona unde doresc să staționeze nu este prevăzută cu parcare amenajată, să oprească autovehiculele în afara părții carosabile, astfel încât să nu afecteze fluența traficului, în special în zona barajului Vidraru și în zona tunelului rutier de la Bâlea Lac.
Dați dovadă de înțelegere și fair-play, astfel încât excursia dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic să nu se transforme într-o călătorie obositoare și deranjantă din cauza timpului petrecut inutil în trafic.
Pentru siguranța dumneavoastră:
* în zonele aglomerate, manifestaţi atenţie deosebită asupra bunurilor personale;
* nu cumpărați produse alimentare din locuri sau spații care nu sunt înregistrate sau autorizate (pe strada, din portbagajul masinilor etc.)
* nu vă riscați viața pentru a fotografia animalele sălbatice;
* nu plecați singuri în trasee turistice;
• aveţi grijă unde depozitaţi resturile menajere;
• nu oferiți mâncare animalelor sălbatice, iar dacă apar pe stradă, lăsați-le să treacă și continuați-vă drumul, fără a claxona sau coborî din mașină pentru fotografii/filmări.
Orice situație de oferire a hranei către urși implică o expunere voluntară la riscul de a fi rănit de un animal sălbatic, cu un potențial periculos foarte ridicat, dat fiind că ursul este o specie omnivoră cu un comportament impredictibil și impulsiv, în special atunci când exemplarele sunt deja obișnuite cu prezența umană și concurează pentru hrană obținută din interacțiunea cu oamenii
Totodată, potențialul periculos crește în situația unor exemplare tinere și malnutrite sau al ursoaicelor cu pui.
•
Referitor la perioada minivacanței, polițiștii recomandă:
– să nu consumați alcool în cantități excesive, deoarece vă poate afecta atât starea de spirit, cât și de sănătate;
– fiți precauți cu privire la anunțarea pe rețele de socializare a plecării în vacanțe și la bunurile de valoare deținute în locuință;
– atenție sporită și cu privire la operațiunile financiare atât în comerțul electronic, cât și în cel fizic (produse oferite la preț derizoriu, în condiții dubioase);
– atenție sporită la diversele metode de înșelăciune (mai ales fapte contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii – ,,accidentul, pomana, coletul” ș.a.);
– respectați regulile rutiere în orice deplasare pe drumul public, și interesați-vă despre trafic înainte de plecarea în călătorie dacă plecați în vacanță sau la drum lung;
– asigurați-vă locuința, dar și bunurile din autoturism astfel încât să nu reprezinte o vulnerabilitate.
În caz de nevoie, apelați Numărul Unic de Urgență 112 sau adresați-vă celui mai apropiat polițist sau reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.