Poșta redacției: Nereguli la Filarmonica Pitești!

Zilele trecute, unul dintre colegii noștri a primit un e-mail legat de modul în care este administrată Filarmonica Pitești. Adevărul este că aflasem și noi despre multe dintre cele semnalate, însă cititorul nostru, care dorește să rămână anonim, ne-a dat mai multe informații. Iată e-mailul:

Nu sunt nici pe departe cel mai bun om sau cel mai cel în profesia mea, iar zilele acestea ne-au adus sărbătorile de lumină în care să fim mai umili, corecți și transparenți. Mai ales cu noi înșine. Să încercăm să fim buni creștini cu fiecare zi și să respectăm așa cum putem poruncile Cerului. Sau moralitatea. De pildă, să nu mințim! Dar dacă ai nici un Dumnezeu…
Am ales jurnalismul ca formă de protest, de rebeliune împotriva a tot ceea ce este menit să denatureze sau să ascundă adevărul, iar oamenii au dreptul să îl cunoască indiferent de natura lui.
De ce fac această introducere? Pentru că, în presa locală mi-au atras atenția în ultima vreme titlurile despre Filarmonica Pitești unde cuvântul „premieră ” este nelipsit. Nimic în neregulă până acum. Însă simțul practic de căutător nu- mi da pace. Și am început să caut… Primul revelion simfonic: primul pe care mi l-a dat și goagălul a fost (după cum voi atașa fiecare dovadă a spuselor), Filarmonica Banatul în, atenție, 2015! După care vine din urmă Sibiul care are o tradiție de 14 ani în concerte simfonice de gală în serile de 31 decembrie și 1 ianuarie!
Premiera deci nu a fost la Pitești…. singura premieră rușinoasă pentru filarmonică este performarea în aer liber la 5 grade (noroc de cele 5 grade cu plus și a unei ierni blânde) cu instrumente de zeci de mii de euro care au nevoie de condiții optime NU de expunerea în folosință în afara sălii de concert! Bineînțeles că de aceea este o premieră națională și chiar internațională! Nicăieri în lume nu s-a pomenit așa ceva. Instrumentiști înhăimuriți, cu un concertmaestru care nu știu cum putea auzi instrumentele și conduce muzical cu un căciuloi enorm pe cap!
Ba chiar m- am mai uitat o dată la concert și am stat chitit să vad cum se descurcă bieții instrumentiști, care de voie, de nevoie, după vrerea partidului, au ieșit să cânte! Nu mai contează că suflătorii aveau condens de nu pridideau cu suflatul și cu scuturatul de apă!!!
E suficient să pui mâna pe un telefon, să te recomanzi ca fiind din presă și să ți se explice de către oamenii din alte instituții similare din țară, în linii mari DE CE NU SE SUSȚIN CONCERTE ÎN AER LIBER DE REVELION!!! Și bineînțeles nici în alte anotimpuri atunci când condițiile nu sunt optime!
Al doilea titlu izbitor este cel cu abonamentele anuale… pe care umila mea părere ar fi să le dea gratis, așa ar avea șanse să populeze sala care este cu mult mai mică decât neîncăpătoarea de la Sindicate despre care tot noi, presa locală și națională, scriam „fenomenul Pitești” în cel mai bun mod posibil căci era plină ochi săptămână de săptămână! Atunci se putea! Revenind la abonamente, premieră cu cel anual… ați ghicit! Nu, nici de data aceasta! Etimologic vorbind să zicem că au dreptate, că e pe un an calendaristic, foarte neinspirat ales căci stagiunile sunt tocmai invers, din toamnă până in vară, ca anul bisericesc! (iar cunoscătorii știu despre ce vorbesc). Tocmai de aceea, spre exemplu, avem filarmonica Transilvania Cluj care are sub titulatura abonament de 32 de concerte (stagiune întreagă în traducere, că atâtea concerte au ei din septembrie până în iunie), Filarmonica Banatul cu abonament de 42 de concerte- toată stagiunea deci, din nou, nu an calendaristic fără legătură cu stagiunea în sine (la Pitești este ca și cum ai avea câte un picior pe un mal- jumătate din stagiunea 2022’2023 și jumătate din 2023’2024). În sprijinul celor verificate, mai adaug a treia sursă, de data aceasta abonamentul Operei Comice pentru Copii care are chiar din 2017 și abonamentul nelimitat la oricare dintre cele 100 de spectacole valabile întreaga stagiune 2016-2017!
Și întreb deci, unde- i premiera din nou?!
O ultimă verificare din acest mic dar sănătos research, este despre altă Premieră Națională care nici de data aceasta nu este premieră: concretul simfonic al Direcției 5! La doar două clickuri distanță, veți găsi, nici mai mult nici mai puțin, concert simfonic în aer liber (de data aceasta în condiții decente de performat) din 19.05.2019 cu Orchestra Simfonică București la pupitrul căreia se află chiar dirijorul piteștenilor, Tiberiu Oprea! Deci cum rămâne cu Simfonia Direcției 5 de la Pitești?! E aceeași Mărie cu altă pălărie, au adus alt dirijor, pe Andrei Tudor și au adăugat încă o voce, de operă pe Anda Pop.
Filarmonica a dat, presa plătită a luat, cetățeanul a păpat…informația.
Și uite cum și la nivel înalt și la nivel mai local, așa cum v-am arătat că e obiceiul pe la noi, dezinformarea e la putere iar noi defilăm cu impostorii!
*Dacă premierele pentru instituția Filarmonicii Pitești înseamnă nu lucruri inovatoare ci deja făcute de alții cu mici modificari pe ici, pe colo, ca un plagiat ieftin, încerc, deși constituie muncă tiranică (și neplătită în cazul meu), să sap în continuare după adevărul din spatele titlurilor din media locală finanțată de la bugetul local prin însăși instituțiile elogiate!
Și ca bonus, un alt mit demontat, este legat de cel mai tânăr manager din țară…. care la momentul numirii nu a fost domnul manager de la Pitești, ci Vlad Mateescu la Filarmonica Ploiești la doar 28, fiind cel mai tânăr director de filarmonică nu doar de la noi ci din Europa, în 2015, numit în 2018 ” Managerul cultural al anului”, la Premiile Muzza. Și câte ar mai fi fe spus….
Adevărul este la doar o aruncătură de băț de fiecare dintre noi, important este să îl căutăm, să nu fim surzi și orbi și ghidați după falsuri bine mascate!
La mulți ani în lumină!

Facebook Comentarii
Evalueaza articol !
[Total: 4 Average: 5]

Dan Badea

Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro și realizator al emisiunii Ora Argeșului, aflată în Top 3 al audiențelor din tot ceea ce înseamnă televiziune în anul 2021 fiind a doua cea mai vizionată emisiune din audio-vizualul argeșean. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare. În 2022, a absolvit un program de masterat în Istoria Românilor la Universitatea din Pitești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.