În această dimineaţă aproximativ 300 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu au ieşit în curtea unităţii cerând anularea licitaţiei la care urmau să fie scoase la vânzare aproape o mie de bunuri imobile ale platformei petrochimice în contul unei datorii de peste şapte milioane euro. Executorul judecătoresc a fost huiduit şi bruscat de manifestanţi.
În jurul orei 10:00, la societate a ajuns executorul judecătoresc care urma să organizeze licitaţia, acesta fiind huiduit şi bruscat de o parte din angajaţii Diviziei Petrochimice. Conflictul a fost aplanat la venirea jandarmilor, executorul reuşind să intre pe platformă.
Aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu care aparţine Oltchim vor fi scoase la licitaţie, în contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care combinatul o are către o firmă înregistrată în Liechtenstein.
Potrivit publicaţiei de vânzare mobiliară a biroului executorului judecătoresc Emilia Mateescu, sunt 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimică Bradu – Piteşti, printre acestea fiind instalaţii, rezervoare, utilaje, dar şi puncte de transformare.
Bunurile vor fi scoase la licitaţie în baza a două contracte de ipotecă încheiate în 21 iunie şi 26 iulie între combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi o societate din Liechtenstein, în temeiul acestora debitorul fiind obligat faţă de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentând contravaloarea livrărilor de propilenă şi ortoxilen informează Mediafax.
Contractele au fost semnat de fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, în contul unei datorii de 10 milioane euro către Polchem Societe Anonyme din Liechtenstein, furnizor de materii prime. Aceasta, în condiţiile în care o decizie a Consiliului de Administraţie din 30 mai permitea ipotecarea unor echipamente în limita a 15 milioane de euro. Între timp, datoria a scăzut la 7 milioane de euro, fiind făcute plăţi şi compensări de trei milioane euro în perioada iunie-august, însă ipoteca a rămas aceeaşi, potrivit fostului director general al Oltchim Constantin Roibu.
Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom. Acesta a renunţat în anul 2009 la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim. Prin această tranzacţie, OMV Petrom a transferat activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.
Protestul a fost încheiat în această după – amiază, salariaţii întorcându-se la locurile de muncă, în timp ce licitaţia pentru vânzarea mai multor bunuri ale societăţii a fost amânată, în lipsa unui cumpărător, executorul judecătoresc părăsind sediul unităţii.