În urma ninsorilor abundente din ultimele zile, în masivele Făgăraș și Bucegi, la peste 1800 m, este un risc mare de avalanșă, de gradul 4 din 5, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. La altitudini de sub 1800 de m, riscul de avalanșă este de gradul 3.
În Carpații Meridionali, grosimea stratului de zăpadă arăta ieri la ora 14 în felul următor: 130 cm la Bâlea-Lac, 73 cm la Vf. Omu, 46 cm la Sinaia, 38 cm Vf. Țarcu, 32 cm la Păltiniș, 24 cm la Cuntu, 16 cm la Parâng.
”La peste 1800 m vântul intens a format numeroase plăci de vânt și troiene de zăpadă, iar o parte din zăpadă a fost spulberată și depozitată pe văile adăpostite. Peste acest strat se va mai depune un strat destul de consistent ca urmare a ninsorilor așteptate, iar vântul va continua să prezinte intensificări favorizând în continuare formarea de noi plăci în special pe versanții nordici și estici.
Stratul însemnat depus în ultimele zile este nestabilizat și nu prezintă aderență la stratul vechi. La supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan, se pot declanşa curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii datorită ruperii plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste zăpada veche și înghețată de pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde s-au acumulat depozite mai importante de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are
dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și medii în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1500 m, stratul este de dimensiuni reduse și umezit.”, informează ANM.