Aseară, în sala Ferdinand a hotelului Victoria din Piteşti, s-a lansat proiectul Fenomenul Piteşti, considerat cel mai documentat proiect focalizat pe una dintre cele mai inumane acţiuni represive din istoria contemporană, care a avut loc la închisoarea din actualul cartier Nord al oraşului. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Fundaţia Sfinţii Închisorilor şi www.fenomenulpiteşti.ro, în parteneriat cu Biroul de Catehizare a Tineretului-Protoieria Piteşti.
În cadrul evenimentului s-a lansat filmul documentar Demascarea, o ediţie nouă a volumului „Cronica unei sinucideri asistate”, precum şi site-ul www.fenomenulpitesti.ro, unde cei interesaţi, mai ales tinerii, pot afla ce a însemnat acest episod trist din istoria recentă a românilor. Intrarea fiind liberă, la eveniment au participat numeroşi elevi, studenţi, reprezentanţi ai bisericii, foşti deţinuţi politici, oameni de cultură, jurnalişti şi chiar oameni de afaceri care au avut generozitatea să finanţeze acest proiect. Au luat cuvântul Ionuţ Trandafirescu, de la Asociaţia Sfinţii Închisorilor, preotul Cornel Dragoş şi Constantin Iulian, supravieţuitor al cumplitului „experiment”.
Constantin Iulian: „Ar trebui să se vorbească mai mult şi despre holocaustul roşu!”
Experimentul Piteşti a fost un proces de exterminare fizică şi psihică la care au fost supuşi mii de tineri, atât în închisoare din nordul oraşului, cât şi în alte mari centre de exterminare ale ţării. Imediat după al Doilea Război Mondial, noua conducere comunistă a ţării, sub coordonarea Moscovei şi a agenţilor sovietici evrei cu nume de împrumut, au trecut la exterminarea oricărei rezistenţe anticomuniste. Au fost vizaţi intelectualii, în special tinerii… Astfel, mii de tineri, care aveau ca singură vină patriotismul şi apartenenţa la Mişcarea Legionară, au fot arestaţi, închişi şi torturaţi.
„Recent, m-am uitat prin dosarele de la CNSAS şi am descoperit că, din 45 de ofiţeri care lucrau la Ministerul de Interne, la Cercetări Penale în acea vreme, 31 erau evrei. Experimentul Piteşti nu a fost doar un proces de exterminare coordonat de la Moscova şi Bucureşti, ci şi o răzbunare a evreimii. Vreau să spun că, după 1951, când „experimentul” a luat sfârşit, aceşti ofiţeri evrei au emigrt fie în Israel, fie în Statele Unite. A fost ceva monstruos petrecut la Piteşti şi, din păcate, acest lucru se poate repeta în orice ţară din lume. Se vorbeşte peste tot de cât de dur a fost holocaustul brun, nazist… Foarte puţini vorbesc, însă, despre holocaustul roşu, cel iudeo-bolşevic,” a declarat Constantin Iulian, el însuşi legionar în tinereţe.