Scumpirile se țin în lanț. Prețul unui produs consumat de toți românii a crescut enorm de mult. Din curțile agricultorilor până să ajungă pe tarabele din piețe, aceste legume primesc prețuri neobișnuit de mari.

Cartofii au continuat să se scumpească în februarie, preţul acestora urcând cu 9,98% faţă de ianuarie şi cu 21% faţă de decembrie 2018, acestea fiind cele mai mari creşteri de preţ în rândul produselor alimentare, potrivit datelor INS.Cartofii româneşti pleacă de la producători cu 2 lei kilogramul, iar în anumite piețe ajung să coste chiar și 4 lei kilogramul. Motivul acestor scumpiri este faptul că producția de cartofi din 2018 este pe sfârșite, aceste legume fiind rar găsite în magaziile țăranilor.

Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cel mai mult în februarie, preţul scăzând cu 1,66% faţă de ianuarie şi cu 0,24% faţă de decembrie 2018.În ansamblu, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,27% în februarie faţă de luna precedentă şi cu 2,59% faţă de ultima lună a anului trecut.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Articolul întreg pe https://www.capital.ro/scumpiri-in-lant-cat-costa-alimentul-de-baza-al-romanilor-preturile-au-crescut-considerabil.html

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here