Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent legea bugetului asigurărilor sociale, act normativ care cuprinde şi majorarea ajutorului de deces.

Astfel, potrivit proiectului privind Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, ajutoarele de deces vor avea următoarele valori:  

– 5.429 lei pentru asigurat sau pensionar, cu 266 de lei mai mult decât în anul 2019;

  – 2.715 lei pentru un membru din familia asiguratului sau pensionarului, un plus de 133 faţă de 2019.   Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului. De asemenea, ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare, scrie dcnews.ro.   În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită soţului supravieţuitor, copilului, părintelui, tutorelui, curatorului sau oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile cauzate de deces.   În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.   Potrivit legii, membrii familiei sunt consideraţi soţul/soţia, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani (sau până la 26 ani dacă îşi continuă studiile), copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.

Sursa: ADEVĂRUL

Facebook Comments
Articolul precedentReorganizarea, cuvântul de ordine în business în 2020
Articolul următorRetrageri în masă din Irak
Dan Badea este redactorul-șef al publicației Argesplus.ro. Lucrează în presă din anul 2005, ca redactor în domeniile social, economic și politic. Înainte de proiectul Argesplus.ro, a publicat cel puțin 10.000 de articole în mai multe publicații județene și centrale. Este absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Bănci și Burse de Valori. Anterior, a absolvit Colegiul Național ,,IC Brătianu'' din Pitești. De asemenea, a urmat studii postuniversitare în Comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here